Eerlijke vergelijkers waar je echt wat aan hebt
   

Verslag Mobile World Congress 2011 in Barcelona

Afgelopen week werd het jaarlijkse Mobile World Congress weer georganiseerd in Barcelona. Dit is het grootste evenement ter wereld op het gebied van mobiele telefonie. Nu het congres erop zit, deel ik hier graag mijn persoonlijke ervaringen over de belangrijkste trends en ontwikkelingen

Mobiel internet in EU voor vast bedrag

Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, maakte afgelopen dinsdag bekend dat ze een nieuw tarief introduceren voor mobiel internetten in het buitenland. Voor € 1,95 kan je een dagpas kopen voor 10 MB internet, een week lang onbeperkt internetten in het buitenland kost € 14,95. Eerder had Vodafone ook al iets soortgelijks gedaan, al biedt deze provider geen variant met onbeperkt gebruik: 2 euro per dag tot 35 MB en voor 5 euro per maand tot 1 GB. Het is mooi om te zien hoe deze providers niet langer de hoofdprijs vragen aan hun klanten als ze in het buitenland zijn, maar gebruik maken van hun positie als wereldspeler en hun eigen Europese (partner)netwerken gebruiken ten gunste van de klant. Vooruitlopend op deze vernieuwingen wordt in Nederland de T-Mobile Europa voordeelbundel eind maart al aangepast.

Een andere ontwikkeling is Droam, een kastje ter grootte van pak kaarten met een eigen ingebouwde simkaart waar je via WiFi tot 5 apparaten op kunt aansluiten. Vervolgens internet je met Droam in de belangrijkste Europese landen voor € 3,50 per dag met een maximum van 50 MB. Doordat het apparaatje helemaal los staat van je toestel, blijf je gewoon bereikbaar op je eigen mobiele nummer(s). Het apparaatje is in bruikleen af te nemen, waarbij je alleen voor de eerste dag een hoger tarief van € 27,50 betaalt. Binnenkort meer hierover op Vakantiebellen.com.

iPad krijgt concurrentie

Een trend die zeker gaat doorzetten zijn de tablet computers. In 2010 hebben de tablets al een doorbraak gekend dankzij de succesvolle introductie van de Apple iPad, waarop Samsung snel reageerde met de Galaxy Tab. Dit is volgens mij een sterke zet geweest van Samsung, want het was ook in Barcelona heel duidelijk dat ze nu samen met Apple als pionier op het gebied van tablets gezien worden. In Barcelona werd het portfolio uitgebreid met de Samsung Galaxy Tab 10.1, die draait op het nieuwe Android 3.0 Honeycomb. Waar Flash op de Apple iPad tot op heden niet ondersteund wordt, is het mooi om te zien dat de concurrentie Flash wel en masse ondersteunt.

Andere tablets die dit jaar aangekondigd werden zijn de BlackBerry Playbook die op het eigen BlackBerry besturingssysteem draait, de HTC Flyer, de Motorola XOOM en de LG Optimus Tab. Opvallend bij de HTC Flyer is niet alleen de 3D interface, maar ook het gegeven dat deze tablet is uitgerust met een pen waarmee je kan tekenen, schrijven en foto’s kunt retoucheren. Ook kun je met de pen opnames maken die gekoppeld kunnen worden aan de aantekeningen die je maakt.

De LG Optimus Tab daarentegen is een dual-core tablet, wat weer heel handig is bij het bekijken van video. Ik kon dit vooral goed ervaren bij het voor- en achteruit spoelen van een 3D video. Dit verliep heel soepel.

De Motorola XOOM werd overigens flink gepromoot op de stand van Google. Alle demo’s van Google’s nieuwste en sterk verbeterde besturingssysteem Android Honeycomb werden namelijk op Motorola tablets gepresenteerd. We praten daarbij niet over één tablet, maar over een stand vol! Opvallend om te zien dat een speler die bijna van het toneel was verdwenen, door een dergelijke samenwerking zomaar weer in het middelpunt van de belangstelling kan komen te staan.

3D smartphone

Een andere innovatie van LG was de Optimus 3D telefoon, die niet alleen filmpjes in 3D kan afspelen maar ook twee camera’s naast elkaar heeft om in 3D te kunnen opnemen. Dit zag er indrukwekkend uit op zo’n klein telefoonscherm, maar omdat de kijkhoek erg beperkt was, is wel duidelijk dat deze techniek nog niet af is. Wel vind ik dat LG hiermee duidelijk laat zien dat ze een innovatieve partij zijn, want dit is wel een zeer unieke feature voor een Android Smartphone.

PlayStation smartphone

Ik was ook zeer onder de indruk van de PlayStation telefoon van Sony Ericsson, de nieuwe Xperia Play. Hiermee hebben ze een telefoon gemaakt, die voor een specifieke doelgroep erg interessant is. In het verleden heeft Sony Ericsson vaker laten zien dat ze dit konden, maar het leek een beetje alsof ze dit talent kwijt waren geraakt in al het smartphone geweld. Nu hebben ze echter binnen de Android omgeving een uniek product weten af te leveren.

Fashion

In de aanloop naar Barcelona zag je al dat modemerken steeds vaker samenwerkingen met de mobiele telefoonindustrie aangaan, getuige bijvoorbeeld de samenwerking tussen Samsung en Supertrash. Ook op de beurs viel op dat merken als Krusell en GOLLA met grote stands vertegenwoordigd waren waar de meest hippe tasjes voor de mobieltjes en tablets gepresenteerd werden. De tijd lijkt voorbij dat de toestelfabrikanten zelf zich met deze business bezig moeten houden…

Draadloos opladen

Een andere leuke innovatie: met de Powermat is het mogelijk om draadloos toestellen op te kunnen laden. Ik had er al wel van gehoord, maar nog nooit live gezien. Het deed mij direct denken aan de techniek waarmee elektrische tandenborstels al jarenlang opgeladen worden. Je legt simpelweg je mobieltje op de mat en hij wordt opgeladen. Voor alle toptoestellen zijn speciale achterkantjes ontworpen waarmee je je bestaande batterijklepje kunt vervangen. Ik verwacht dat in de toekomst een hoop mobieltjes standaard al af-fabriek uitgerust zullen zijn met deze techniek en vervanging van het achterkant klepje dus niet nodig is. Het zou me niets verbazen als ook de luxere kantoorbureaus in de toekomst standaard uitgerust zullen zijn met een “Powermat” vlak waarop je je mobiel kunt leggen om op te laden. Dan zou ook gelijk je muis opgeladen kunnen worden…

Waar twee honden vechten om een been…

Een groot thema op deze editie van de MWC was toch vooral de “War of Ecosystems”, oftewel de strijd tussen Apple’s iOS, Google’s Android, Blackberry OS en Windows Phone 7. De industrie kijkt nu vooral naar Android en Apple als systemen van de toekomst, waarbij WP7 wordt gezien als buitenbeentje, omdat het marktaandeel op dit moment nog zo beperkt is. Toch denk ik dat Microsoft met Windows Phone 7 wel degelijk een kans heeft om snel te groeien zolang het product maar goed is. En ik moet zeggen dat ik onder de indruk was van de eenvoudige interface en bediening. Het is lang geleden dat ik een ‘wow-gevoel’ heb ervaren bij een Windows Mobile product. Ook als je ziet hoe snel BlackBerry zich ontwikkeld heeft van strikt zakelijke toestelfabrikant naar een grote speler op de consumentenmarkt door innovaties als Pingen, en als je bedenkt hoe Android van nul naar nummer één besturingssysteem is uitgegroeid, is het nog veel te vroeg om WP7 af te schrijven. De realiteit is immers dat de consument niet wakker ligt van de War of Ecosystems, maar vooral een heel tof toestel wil hebben.

Nokia tijdelijk afwezig?

Hiermee komen we gelijk op het gesprek van de dag: Microkia, oftewel de samenwerking tussen Microsoft en Nokia. Nokia was zelf overigens wederom de grote afwezige in Barcelona, de laatste keer dat ze een stand hadden was in 2009. Op zichzelf hoeft dit overigens niets te zeggen, ook Apple ontbrak bijvoorbeeld. Wat ik positief vind aan de deal die Nokia met Microsoft heeft gemaakt, is dat het roer nu eindelijk flink om is. En dat was nodig ook. Symbian als besturingssysteem is simpelweg op en MeeGo was een goed alternatief geweest als ze daar op dit moment een toestel van in de winkel hadden liggen. De keuze voor Windows Phone 7 is daarom best goed te begrijpen.

Toch is dit niet het hele verhaal. De Nokia-fan zit straks toch verplicht aan Windows vast. Waarom heeft Nokia niet voor een multi-platform strategie gekozen, waarbij ze naast WP7 ook Android op hun toestellen aanbieden? Op die manier stel je de consument centraal, en laat je de keuze aan hen over. HTC, Samsung en Sony Ericsson laten zien dat zo’n strategie in de praktijk prima werkt en Nokia had zich met de kwaliteit van haar toestellen goed kunnen onderscheiden. Windows Phone 7 heeft nu nog een heel klein marktaandeel en het duurt naar verwachting nog tot eind 2011 voordat er een Nokia met WP7 te koop is. Tegen die tijd zullen ze werkelijk met een verbluffend product moeten komen om de achterstand op Android en Apple goed te kunnen maken.

Met vriendelijke groet uit Barcelona,

Ben Woldring

P.S.: bekijk ook de filmpjes die Vincent Everts in Barcelona gemaakt heeft!Ben Woldring

© 1998 - 2024 Bencom Group BV > Founded in Groningen