Eerlijke vergelijkers waar je echt wat aan hebt
   

Publicaties

In de media wordt regelmatig aandacht besteed aan Bencom en de sites. Hieronder een greep uit de verschenen publicaties in tijdschriften, kranten en op het web.

DvhN: Energienota stijgt door hogere belasting. ‘Huishoudens die weinig te besteden hebben, kunnen dit niet meer behappen’  

De energienota gaat volgend jaar gemiddeld met 90 euro omhoog door stijgende belastingen. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite Gaslicht.com. Volgens directeur Ben Woldring uit Groningen hakt vooral de hogere belasting op gas erin.

Business Insider Nederland: Energiebelasting in 2024 met 90 euro omhoog op jaarbasis voor huishouden met gemiddeld verbruik  

Huishoudens in Nederland krijgen in 2024 te maken met een hogere energierekening als gevolg van de stijging van de energiebelasting. Dinsdag bleek uit het Belastingplan van het kabinet Rutte IV dat de energiebelasting op gas fors omhoog gaat. De heffing op stroom daalt licht.

Telegraaf: ’Gas wordt onbetaalbaar door fors hogere belasting’  

De energienota gaat volgend jaar gemiddeld met €90 omhoog door stijgende belastingen. Dat blijkt uit berekeningen van vergelijkingssite Gaslicht.com. Volgens directeur Ben Woldring hakt vooral de hogere belasting op gas erin.

Radio1: Let op: het is nú het moment om een vast energiecontract af te sluiten  

Op 1 januari loopt het prijsplafond af, dus dit is hét moment om een vast energiecontract af te sluiten. “Het is gek om dit te zeggen op één van de warmste dagen van het jaar, maar je moet nu je energiecontract winterklaar maken”, zegt energiekenner Ben Woldring in Geld of je leven. Veel mensen gingen al naar vast: hadden in maart nog 5,1 miljoen Nederlanders een variabel contract, nu zijn dat er nog maar 4,4 miljoen.

Telegraaf: Prijsplafond stopt: ’Controleer of je energiecontract klaar is voor de winter’  

Consumenten die niet te veel geld willen uitgeven, controleren of hun energiecontract ’winterklaar’ is. Die oproep doet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vanwege de afschaling van het prijsplafond per 1 januari 2024. Mensen betalen vanaf dan weer de gas- en stroomtarieven uit hun contract, waarschuwt de toezichthouder. Die prijzen kunnen volgend jaar lager, maar ook fors hoger zijn.

NOS: Einde aan recordprijzen gas? ‘De prijzen blijven nog wel even grillig’  

Al stijgen de energieprijzen minder hard dan verwacht, kondigen sommige energieleveranciers zelfs prijsverlagingen aan en zijn de gasvoorraden van Europa goed gevuld, van een einde aan de energiecrisis is nog geen sprake. Want de markt is krap en dus zullen prijzen fluctueren, waarschuwen energieleveranciers.

Telegraaf: Ingrepen energiebedrijven vallen huishoudens met zonnepanelen rauw op hun dak: ’Heel vervelend’  

Huishoudens met zonnepanelen krijgen momenteel veel negatieve maatregelen om hun oren. Terwijl de overheid wil dat woningen zoveel mogelijk worden verduurzaamd, maken energiebedrijven het juist minder aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te leggen.

NU.nl: Zijn zonnepanelen nog wel voordelig? Jullie vragen beantwoord  

Energiebedrijf Vandebron gaat eigenaren van zonnepanelen laten betalen voor het terugleveren van stroom aan het netwerk. Op ons reactieplatform NUjij zijn daar veel vragen over gesteld. Ben Woldring, eigenaar van energievergelijkingswebsite Gaslicht.com, geeft antwoord op de beste en meestgestelde vragen.

Metro: Merendeel Nederlanders heeft variabel energiecontract, maar is dat eigenlijk wel een goed idee?  

Het merendeel (65 procent) van de Nederlanders heeft een variabel energiecontract. Is dat eigenlijk wel zo’n goed idee?

EenVandaag: Prijsplafond verdwijnt straks, maar daardoor gaat je energierekening niet zomaar omhoog: zo zit dat  

Het prijsplafond verdwijnt aan het einde van dit jaar. Is dat reden voor zorg? Volgens Sanne Bins van vergelijkingssite Gaslicht.com niet. Volgens haar zal de energierekening vooral hoger uitvallen als de energiebelasting stijgt.

Telegraaf: Kritiek zwelt aan op hogere energietaks: ’Dit treft consument hard in toch al dure tijd’  

Dat de gemiddelde energienota ruim €400 is gestegen door hogere belastingen, zorgt voor geschrokken reacties. „Dit is een enorm bedrag dat bij consumenten op het bordje terechtkomt in deze toch al dure tijd”, zegt directeur Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com.

Parool: Kosten autoverzekering voor 18-jarige Amsterdammers rijzen de pan uit  

18-jarige Amsterdammers betalen zich blauw aan de premie voor de autoverzekering. Zij betalen gemiddeld 266 euro per maand voor een WA-verzekering, 80 procent meer dan een leeftijdgenoot uit Burgum (Friesland).

FD: Geld verdienen met een wasje draaien? Dynamische tarieven zijn in opkomst, maar niet zonder risico’s  

Geld verdienen met een wasje draaien? Het kon al meerdere dagen dit jaar. Begin juli was het weer raak. Er was zoveel zon en wind die zondag dat stroomprijzen negatief waren. Voor mensen met een dynamisch energiecontract betekende dit dat ze zes uur lang geld toe kregen als ze elektriciteit gebruikten. Tussen 13.00 uur en 16.00 uur was dat zelfs 43 cent per kilowattuur. Een nieuw record.

BNR: ‘Vaste energiecontracten soms binnen dag uitverkocht’  

Vaste energiecontracten zijn op dit moment zo populair dat ze binnen een week of zelfs al binnen een dag uitverkocht raken. ‘Je moet als consument sneller handelen’, zegt Ben Woldring, CEO en oprichter van Gaslicht.com.

RTL Nieuws: Op is op: vaste energiecontracten vaker uitverkocht  

Je wilt een vast energiecontract en hebt de aanbiedingen van verschillende aanbieders al online vergeleken. Je denkt er nog even over na, maar de volgende dag is de hele aanbieding opeens weg. Het gebeurt steeds vaker, volgens onder andere Gaslicht.com. Door de sterk wisselende prijzen op de groothandelsmarkt kopen energiemaatschappijen minder stroom of gas per keer in. Contracten zijn daardoor vaker op.

NU.nl: Kwart overstappers gaat uit vrees voor lang energiecontract  

Vaste energiecontracten zijn terug van weggeweest en overstappende klanten kiezen daarbij opmerkelijk vaak voor een meerjarig contract. Na anderhalf jaar van schommelende prijzen zoeken ze zekerheid en vastigheid, merken vergelijkers.

Telegraaf: Dynamisch, vastzetten of overstappen: welk energiecontract is voor jou het beste?  

Veel mensen zijn op zoek naar een minder duur gas- en stroomcontract. Vergelijkingssites hebben dan ook hun handen vol aan het grote aantal overstappers. Maar is het slim om je energietarieven nu vast te zetten? Of is een dynamisch contract ook een optie? Experts geven uitleg.

BNR: Bespaar honderden euro’s door nu vast energiecontract af te sluiten  

Consumenten kunnen honderden euro’s besparen wanneer ze overstappen naar een ander energiebedrijf of wanneer ze kiezen voor een vast energiecontract. Dat zeggen de Vastelastenbond en vergelijkingssite Independer in het AD. Volgens ceo Ben Woldring van Gaslicht.com is het ‘absoluut helder dat er heel eenvoudig tussen de 400 en 500 euro bespaard kan worden’.

Telegraaf: Oproep: energievragen? Stel ze nu aan een expert  

Heb je vragen over vaste, variabele of dynamische energiecontracten? Of wil je iets weten over het prijsplafond, stadsverwarming, isolatie, nieuwe opzegregels of de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp? Stuur je vraag dan nu naar het energiespreekuur dat De Telegraaf aanstaande dinsdag organiseert: energiespreekuur@dft.nl

NOS: Gasprijs bijna verdubbeld sinds 1 juni, energiecontracten weer duurder  

Met een inkoopprijs van 23 euro per megawattuur (MWh) op 1 juni leek de gascrisis voorbij, maar nu blijkt hoe grillig de gasprijzen zijn. De prijs van gas sloot gisteren op ruim 40 euro per MWh en naderde eerder op de dag zelfs even de 50 euro per MWh. Oorzaken: de stijgende vraag naar gas in China en minder aanbod uit Noorwegen.

Telegraaf: Nieuw energiecontract? Zo hoog wordt je opzegboete  

Wie na 1 juni een nieuw energiecontract heeft afgesloten, kan te maken krijgen met een hoge opzegboete als diegene voor de afgesproken looptijd opzegt. Bij dalende energieprijzen kan de boete makkelijk oplopen tot honderden euro’s. Dat blijkt uit doorrekeningen door Gaslicht.com.

NOS: Meerjarige energiecontracten maken comeback: ‘Tot nu toe zit alles dit jaar mee’  

Sinds de energiemarkt ruim anderhalf jaar geleden op hol sloeg, waren ze niet te krijgen: een contract bij een energieleverancier met een vaste prijs voor meerdere jaren. Maar vanaf begin juni zijn dergelijke contracten weer af te sluiten, bij een enkele leverancier kan het nu al.

DvhN: Waarom is energie nog zo duur en is vastzetten verstandig? Ben Woldring: ‘Markt ziet er weer goed uit voor de consument’  

Nederlandse consumenten kunnen weer energiecontracten afsluiten met vaste prijzen voor één jaar, of na 1 juni zelfs voor drie jaar. Die tarieven liggen over het algemeen iets onder het prijsplafond. Maar energieleveranciers kopen hun gas en stroom zelf op de markt inmiddels veel goedkoper in.

Telegraaf: Waarom is energie nog zo duur en is nu vastzetten verstandig?  

Nederlandse consumenten kunnen weer energiecontracten afsluiten met vaste prijzen voor één jaar, of na 1 juni zelfs voor drie jaar. Die tarieven liggen over het algemeen iets onder het prijsplafond. Maar energieleveranciers kopen hun gas en stroom zelf op de markt inmiddels veel goedkoper in.

DvhN: Kenners: sluit voor 1 juni eenjarig energiecontract af. Opzeggen vaste contracten daarna kostbaar. ‘Het is gevaarlijk’  

Huishoudens kunnen na 1 juni te maken krijgen met hoge energieboetes. Vanaf die datum zijn nieuwe regels van kracht als mensen voortijdig van hun vaste energiecontract af willen.

RTV Noord: Energie-expert Ben Woldring: jaarcontract afsluiten loont, maar energiemarkt blijft onvoorspelbaar  

De energieprijzen dalen en dus raadt vergelijkings- en energie-expert Ben Woldring van Gaslicht.com aan om voor 1 juni een jaarcontract af te sluiten. ‘Ga goed vergelijken. Als je nu kiest voor een jaarcontract bespaar je direct en je verlengt de prijsbescherming in ieder tot geval tot volgend jaar.’

NU.nl: Kies voor een vast energiecontract voordat de hoge opzegboete ingaat  

Bij dalende energieprijzen is het verleidelijk om op nog goedkopere energie te wachten, maar het kan handiger zijn om nu een vast jaarcontract te sluiten. Vooral omdat consumenten vanaf 1 juni bij nieuw afgesloten contracten veel hogere opzegboetes moeten betalen als ze tussentijds van het contract af willen. Je kunt ook wachten op een meerjarencontract dat nu nog niet wordt aangeboden.

AD: Vergelijkers raden vast jaarcontract aan voor energie: ‘Prijszekerheid voor komende winter’  

Bijna zeven op de tien Nederlanders overwegen inmiddels een vast energiecontract voor een jaar af te sluiten, blijkt uit onderzoek. En dat is volgens energie-experts een verstandige keuze. ,,Dit is hét moment.”

NRC: Kijk of je van energiebedrijf kan wisselen, zegt Jetten  

Gas en elektriciteit zijn nog altijd duur, maar bij een derde van de contracten ligt het tarief al onder het prijsplafond. We hebben er lang op moeten wachten, maar ze zijn er weer. Jaarcontracten voor de levering van stroom en gas, zodat je gedurende twaalf maanden niet meer hoeft te schrikken van nieuwsberichten over duurder wordende energie.

EenVandaag: Vaste energiecontracten zijn terug: wanneer het verstandig is om er een af te sluiten  

Vaste energiecontracten, ze beginnen mondjesmaat terug te keren. Steeds meer leveranciers bieden klanten weer contracten aan waarbij de prijs voor energie voor een langere tijd vaststaat. Maar overstappen is voor de een gunstiger dan voor de ander.

Telegraaf: Wat is wijsheid: een vast energiecontract afsluiten of wachten tot de prijzen verder dalen?  

Prijsplafond, welk prijsplafond? Bij een klein tiental energieaanbieders – waaronder grotere jongens als Eneco – staan de tarieven inmiddels zo laag dat ook veelverbruikers een schappelijke prijs blijven betalen. Woensdag voegde Vandebron zich in het rijtje partijen die de tarieven zelfs voor een jaar willen garanderen. Dat roept wel de vraag op wat wijsheid is, als je nu nog een variabel tarief hebt: snel een vast contract afsluiten, of blijven zitten totdat de prijzen nog verder zijn gedaald?

DvhN: Flexibel of vast? Dit is het beste energiecontract volgens experts  

De zekerheid van een vaste prijs voor stroom en gas. Sinds enkele dagen bieden verschillende energieleveranciers weer jaarcontracten aan. Maar is het verstandig je nu voor een jaar vast te leggen?

RTL Nieuws: Prijsoorlog van start: nu een jaarcontract afsluiten of niet?  

Terug van weggeweest: een deal met je energieleverancier waarbij je de tarieven voor gas en elektriciteit voor een jaar vast kunt zetten. Essent biedt deze sinds kort als eerste grote leverancier weer aan, net als kleinere maatschappijen.

RTL Nieuws: Meer vaste energiecontracten aangeboden door nieuwe regels  

Wil je een vast contract bij je energieleverancier zodat je meer zekerheid hebt over je tarieven? Dan kun je beter wachten tot april voordat je overstapt. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verwacht namelijk dat er vanaf die datum meer te kiezen valt.

DvhN: Heeft het zonder de salderingsregeling nog nut om zonnepanelen te kopen? Energie-experts geven hun mening  

Nergens in Europa liggen zoveel zonnepanelen op woningen als in Nederland. Maar de aantrekkelijke salderingsregeling wordt hier de komende jaren afgebouwd. Heeft het zonder deze regeling nog nut om zonnepanelen te kopen? Energie-experts geven hun mening.

RTL Nieuws: Overstappen van energieleverancier? ‘Er valt weer wat te kiezen’  

Een half jaar of een jaar: energiebedrijven komen zo zoetjesaan weer met aanbiedingen voor vaste contracten voor gas en stroom. Maar de energieprijzen blijven relatief hoog. Is het een goed idee om nu over te stappen? “Je betaalt voor zekerheid.”

Telegraaf: Is een vast energiecontract slim of juist niet?  

De energieprijzen zijn de laatste tijd gedaald, maar experts waarschuwen voor al te veel optimisme voor komende winter.

Vattenfall duikt in de lente onder prijsplafond: ’Meer effect als ze ’t nu doen’  

Vattenfall gaat de gas- en stroomtarieven fors verlagen per 1 april. Circa 700.000 klanten betalen daardoor straks minder voor stroom dan het prijsplafond, aldus het energiebedrijf. Hoe zit dat precies? Vijf vragen.

NU: Eerste energieleverancier zakt met tarief tot onder prijsplafond, meer zullen volgen  

Na weken wachten kunnen consumenten gaan profiteren van dalende energieprijzen. De eerste energieleverancier heeft nieuwe tarieven aangekondigd die onder het prijsplafond van de overheid liggen. Vergelijkingssites verwachten dat meer leveranciers dit voorbeeld zullen volgen, maar nog niet bij vaste contracten.

Dvhn: Het prijsplafond voor energie gaat vandaag in. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt  

Wat moet je zelf doen nu sinds 1 januari voor gas en stroom het prijsplafond geldt? Waar moet je op letten om niet teveel te betalen? Nou, dat is best ingewikkeld als je zonnepanelen, een elektrische auto of -boiler hebt.

FD.nl: Wisselen van energieleverancier loont weer  

Consumenten kunnen tot wel 40% goedkoper uit zijn als ze nu overstappen van energieleverancier. Dat er weer iets te kiezen valt dit jaar, is een trendbreuk. Vaste contracten worden nog steeds niet aangeboden.

Telegraaf.nl: Gasprijs terug bij af, heeft dat prijsplafond dan nog zin?  

AMSTERDAM – 2023 wordt het jaar van het energieprijsplafond: vanaf komende zondag moet die maatregel voorkomen dat mensen worden opgezadeld met een torenhoge stroom- en gasrekening. De regeling is met grote haast in elkaar gezet, en blijkt moeilijker in elkaar te steken dan veel mensen misschien denken. Daarom: vijf vragen over hoe het plafond precies werkt.

Nu.nl: Prijzen van energiecontracten liepen niet eerder zo ver uiteen  

De tarieven die de verschillende energiebedrijven rekenen, lopen steeds verder uiteen. Voor wie een nieuw contract afsluit per 1 januari, loopt dat verschil op tot wel 25 procent. Dat is uniek, zegt Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com in gesprek met NU.nl.

AD.nl: Besparen op je zorgverzekering; dit is waar je op moet letten  

Naar verwachting kiest een recordaantal Nederlanders dit jaar voor een andere zorgverzekeraar. In de rubriek zorgverzekeringsmythes schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink wekelijks over zorgverzekeringen. Vandaag: hoe kun je besparen en waar moet je op letten?

RTL Nieuws: Energiebedrijven moeten meterstand opvragen bij alle klanten  

Energieleveranciers moeten per 1 januari de meterstanden van klanten op gaan vragen, stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit geldt voor alle mensen met een domme meter of slimme meter die geen meterstanden doorgeven. Alleen dan kun je het prijsplafond controleren en worden klanten afgerekend op het daadwerkelijke energieverbruik.

RTV Noord: Nieuwe regels voor het energieplafond: reken je niet rijk  

Nu de regering de details van het prijsplafond voor gas en stroom heeft uitgewerkt, blijkt dat veel huishoudens hun berekeningen van de energiekosten voor 2023 in de prullenbak kunnen gooien.

Telegraaf.nl: Koopkrachtzorgen raken zorgpolis: Kan het ergens goedkoper?  

Nog een paar weken om je zorgverzekering op te zeggen en een nieuwe af te sluiten. Daarover zijn veel vragen, zo bleek dinsdag tijdens het zorgspreekuur van de Telegraaf. Experts van CZ, DSW, Menzis, Zilveren Kruis, VGZ, SKGZ, Pricewise, Poliswijzer en Consumentenbond beantwoordden er zo’n tweehonderd. Een greep.

Telegraaf.nl: De kwestie: Budgetpolis. ‘Het gaat erom dat je bewuste keuze maakt’  

Er wordt vaak gedacht dat je met een budgetpolis niet goed verzekerd bent voor zorg. Dat is niet het geval. voor spoedeisende en verloskundige zorg kun je in elk ziekenhuis terecht en dat wordt volledig vergoed. Ook de zorg voor kinderen (tot 18 jaaR) krijg je in elk ziekenhuis volledig vergoed. Ga je voor geplande zorg naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis, ook dan wordt de zorg vergoed, alleen niet volledig. Verwijst je huisarts je naar het ziekenhuis, dan is het raadzaam om vooraf te controleren welk ziekenhuis gecontracteerd is.

Nos.nl: Ondanks prijsplafond, flink meer kwijt aan energie  

Het prijsplafond gaat veel huishoudens helpen om de energierekening omlaag te brengen, maar zit je met je verbruik boven dat plafond, dan is er kans dat je juist meer gaat betalen dan nu. De grote energiemaatschappijen Essent en Vattenfall verhogen hun tarieven per 1 januari namelijk fors. En voor al het verbruik dat boven dat plafond zit, betaal je de volle prijs en meer, omdat ook de belastingen op energie omhoog gaan.


© 1998 - 2023 Bencom Group BV > Founded in Groningen