Eerlijke vergelijkers waar je echt wat aan hebt
   

EU vergelijkt appels met peren

We moeten Malta (24 cent) en Luxemburg (21 cent) voor ons dulden, maar op die landen na heeft Nederland de hoogste mobiele beltarieven van Europa: gemiddeld 20 cent per minuut. In Letland, het voordeligste land, betalen ze slechts € 0,04.

Althans, dat stelt de Europese Commissie in een recent rapport over de Europese beltarieven. Maar in dat rapport worden appels met peren vergeleken. Bovendien gaan de cijfers over 2008, ze zijn dus anderhalf jaar oud.

Als Europa komt met cijfers over de huizenmarkt, dan wordt rekening gehouden met lokale verschillen zoals – in Nederland – de hypotheekrenteaftrek en de overdrachtsbelasting. Maar bij de beltarieven is dat niet gebeurd.

De conclusie van het rapport is helemaal bijzonder als je bedenkt dat Nederland juist een van de meest concurrerende telecommarkten heeft. Zo wordt bij de meeste mobiele abonnementen een gratis toestel geleverd. Iedereen weet dat met een hogere abonnementsprijs dat toestel weer wordt terugverdiend. En wie geen toestel wil, is met een sim-only abonnement beduidend voordeliger uit. Dit aspect – waarin Nederland redelijk uniek is in Europa – lijkt de commissie buiten beschouwing te hebben gelaten.

Pas sinds kort worden ook in België gratis toestellen bij een abonnement gegeven. Ter vergelijking: een toestel dat bij de zuiderburen wordt weggegeven bij een abonnement van € 20 per maand, krijg je in Nederland al voor € 10 per maand. En dan krijgen wij er nog 125 belminuten bij, terwijl de Belgen het met 110 moeten doen.

Nogal logisch dat telecomwaakhond Opta de Europese Commissie wijst op cijfers van de Oeso. Die houden wel rekening met het ‘gratis’ toestel en stellen dat ons land het voordeligste is van Europa.

Op Bellen.com vergelijken we dagelijks de tarieven van de verschillende aanbieders. Met gratis toestel bel je vanaf 8 cent per minuut. Zonder toestel voor 2 à 3 cent. Wie slim vergelijkt, duikt in Nederland dus zelfs onder de Letse tarieven.

Bron: Column Ben Woldring – Telegraaf 4 juni 2010Ben Woldring

© 1998 - 2024 Bencom Group BV > Founded in Groningen