Honest comparisons that you really benefit from
   

Tegenwind

Tijdens een fantastische 24-uurszeilrace, afgelopen weekeinde op het IJsselmeer, besefte ik hoezeer succesvol zeilen lijkt op ondernemen. Vooral goed navigeren is belangrijk, maar tijdens de race veranderen de omstandigheden natuurlijk continu. Dus die vooraf bedachte route moet je constant bijstellen.

Het woei vorige week ontzettend hard, inclusief waterhozen. Slim laveren dus, en slechts kleine stukjes plannen. Ook in het ondernemerschap is het een veelgemaakte fout te ver vooruit te plannen. Want ondertussen wijzigen de omstandigheden vaak, dus zorg altijd voor een plan B om te kunnen uitwijken. Het meeste heb je immers niet in de hand.

In twee ploegen van drie bemanningsleden werkten we aan boord ‘diensten’ af. Dan moet je dus letterlijk het roer overgeven. Daarvoor is het belangrijk dat iedereen weet wat er van elke teamplayer verwacht wordt. En andersom: het is belangrijk te weten wat de leden van je team nodig hebben om hen het leiderschap over te dragen.

Van de 607 boten die van start gingen, zijn er 474 reglementair gefinished. Een heleboel zijn er afgehaakt, omdat ze dachten ‘het weer is te slecht, dit wordt me te gortig’. Bij hen aan boord waren deelnemers bijvoorbeeld zeeziek, de moraal was naar een dieptepunt gezakt, mede doordat de boot en de lijnen letterlijk de krachten niet aankonden.

In het bedrijfsleven werkt dat natuurlijk net zo: goede voorbereiding en tiptop materialen en uitrusting maken de beste prestaties mogelijk. Maar je hebt ook een bemanning nodig die ermee kan omgaan. Alleen als dat allemaal klopt, kun je tot de beste prestaties komen.

Maar het houdt ook in dat teamleden delen waar ze mee bezig zijn, dat kennis gedeeld wordt. Als één iemand uitvalt, kan het collectief het overnemen.

Teamwerk dus: elkaar helpen, aan een half woord genoeg hebben, weten wat elkaars verwachtingen zijn, bijspringen, van rol kunnen wisselen, voorbereiding, altijd een plan B hebben.

Met je hoofd vol in de wind worden dingen soms heel duidelijk.Ben Woldring

© 1998 - 2023 Bencom Group BV > Founded in Groningen