Honest comparisons that you really benefit from
   

Stilzwijgend verlengen voorbij: maar ook voor u?

Stilzwijgende verlenging is voorbij, kopten vele kranten op 1 december. Maar helaas niet voor alle contracten die tot en met 30 november 2011 zijn afgesloten: u kunt over een jaar nog steeds stilzwijgend verlengd worden. Hoe is dat mogelijk?Het lijkt wel alsof er een puntje is vergeten bij het doorvoeren van de wet die stilzwijgend verlengen onmogelijk maakt: alle contracten die tot en met 30 november zijn afgesloten, mogen nog steeds stilzwijgend verlengd worden.

Dit komt als volgt: 1 november 2010 werd de wetswijziging gepubliceerd. Deze nieuwe wet ging 13 maanden later in, dus in december 2011. Kamerlid Martijn van Dam verwachtte dat de 13 maanden voldoende waren om alle leveranciers de voorwaarden te laten aanpassen.

Energieleveranciers dachten daar echter anders over, en hebben pas per 1 december 2011 de voorwaarden aangepast, vanaf het moment dat het verplicht was. Nu blijkt dat er geen regeling is getroffen voor alle pakketten die voor 1 december waren afgesloten: de wet heeft niet omschreven wat er met deze contracten gebeurt.

Reparatiewet
Om er toch voor te zorgen dat alle contracten vanaf 1 december niet langer stilzwijgend mogen worden verlengd – dus ook de contracten die daarvoor zijn afgesloten – diende kamerlid van Dam een reparatiewet in. De reparatiewet is echter nog niet behandeld in de Eerste Kamer, en momenteel is ook nog onduidelijk wanneer dit gaat gebeuren. Totdat deze wet wordt behandeld, mogen energieleveranciers dus nog steeds contracten stilzwijgend verlengen die voor 1 december 2011 zijn afgesloten.

Heeft u op 30 november een contract afgesloten? Mocht over een jaar de reparatiewet niet verwerkt of goedgekeurd zijn, dan kan het dus zo zijn dat u over een jaar, wanneer uw contract afloopt, nog stilzwijgend verlengd worden.

We houden u op de hoogte zodra hier meer duidelijkheid over is. En uiteraard: heeft u een contract na 1 december afgesloten? Dan kan uw contract niet stilzwijgend verlengd worden na afloop van het contract.Ferdi Hilverda

© 1998 - 2023 Bencom Group BV > Founded in Groningen