Honest comparisons that you really benefit from
   

De non-refundable hotelkamer: voordeliger maar met risico’s

Onlangs zocht ik last-minute naar een goede hoteldeal op onze hotelprijzen vergelijkingssite www.lookingforbooking.com voor een kort uitstapje in onze hoofdstad, Amsterdam. Ik filterde mijn zoekopdracht op 3- en 4-sterren hotels, een beetje comfort en privacy zijn voor mij als dertiger gewenst en bij een hostel is dit niet altijd vanzelfsprekend. Daarnaast laat ik met name de 1-sterren hotels in Amsterdam om uiteenlopende redenen met liefde aan mijn neus voorbij gaan. Al snel vond ik een geschikt, gezellig ogend 3-sterren boetiekhotel binnen de grachtenring voor € 85 inclusief ontbijt per nacht voor twee personen. Perfect.

Ik boekte online via LookingforBooking.com bewust een non-refundable, oftewel een niet-restitueerbare kamer. Het uitstapje zou immers een week later plaatsvinden, de kans dat onze trip niet door zou gaan was uitermate gering. Een non-refundable is bijna altijd voordeliger dan wanneer je een hotelkamer boekt tegen flexibele voorwaarden. In mijn geval scheelde dit zo’n € 15 per nacht! In plaats van € 100, was ik nu dus maar € 85 kwijt.

thumbnail_amsterdam-1207263-1279x852

Daar staat tegenover dat aan non-refundables risico’s kleven voor mij als boeker. Ten eerste diende ik de hotelkamer bij het maken van de boeking direct online te betalen met mijn persoonlijke Credit Card. Zonder Credit Card is het dus niet mogelijk om een niet-restitueerbare boeking te maken en te profiteren van een voordeligere kamerprijs. Het totaalbedrag voor het verblijf, logies met ontbijt in dit geval, werd na het voltooien van de boeking direct belast op mijn Credit Card.

Ten tweede is het bij een non-refundable in principe niet mogelijk om het afgeschreven bedrag terug te krijgen bij een wijziging of annulering van het geboekte hotelverblijf. Hooguit in uitzonderlijke gevallen wordt het bedrag teruggestort door het hotel of de boekingssite waar de kamer geboekt is. Als mijn uitstapje naar Amsterdam niet door was gegaan, dan kon ik fluiten naar de € 85 per nacht die ik heb betaald. Weg, foetsie, verdwenen als sneeuw voor de zon.

Bij een hotelverblijf over een langere periode is het boeken van een non-refundable überhaupt niet aan te raden. De kans dat er iets gewijzigd of geannuleerd moet worden is aanzienlijk groter en de kosten kunnen dan hoog oplopen. Zo hoog, dat er geen spaan heel wordt gelaten van het oorspronkelijke prijsvoordeel.

Denk dus twee keer na voordat je online een non-refundable boekt: hoe groot is de kans dat er niks tussenkomt, waardoor ik genoodzaakt ben om mijn hotelverblijf te wijzigen of te annuleren? Natuurlijk, helemaal zeker weten kun je dat nooit, maar weloverwogen een non-refundable boeken voor een korte trip is altijd nog een safe bet vergeleken met een gokje wagen in het casino, om even appels met peren te vergelijken.

Laat als zakelijke of Leisure gast de non-refundables dus niet zomaar links liggen bij het boeken van een hotel, met name als het om korte verblijven op kort termijn gaat. Bepaal voor jezelf hoe groot het risico is. Het kan je zo een tientje schelen per nacht.

Door Jeroen DijkemaJeroen Dijkema

© 1998 - 2024 Bencom Group BV > Founded in Groningen