Ben Woldring

Afgelopen dinsdag was ik op Big Improvement Day, het inspiratie-evenement in de RAI. Daar luisterden zo’n 700 mensen naar tal van sprekers. Samen werd gekeken naar de vele positieve dingen die in het bedrijfsleven in ons land gebeuren. Dat zijn de succes story’s die het Journaal vaak niet halen, maar wél belangrijk zijn. Want ze maken enthousiast en positief en geven dus vertrouwen. Er hing een gevoel van collectiviteit, van overtuiging over ons enorme potentieel als BV Nederland. We mogen trots zijn!

Het deed me heel sterk denken aan Suriname, waar ik onlangs was om jongeren te motiveren om te gaan ondernemen. Wat mij opviel was dat ze ontzettend trots zijn op hun prachtige land. Ze hebben zelfvertrouwen gekregen. Door hun rijkdom van grondstoffen en hun vele schone water, een toekomstig schaars goed. Dat werkt aanstekelijk, het internationale bedrijfsleven komt daar nu eindelijk ook op af.

Tijdens BID was ook het verhaal van de jonge schrijver Joseph Oubelkas erg indrukwekkend. In Marokko liep hij – toen nog als ict’er – bijna letterlijk in de armen van de politie, die bij het bedrijf waar hij een IT-controle moest afleggen net een grote drugsvangst deed. Zijn Nederlandse paspoort maakte hem voor de recherche meteen verdacht. Na een onwaarschijnlijke reeks gebeurtenissen en justitiële dwalingen kreeg hij tien jaar celstraf. Na vierenhalf jaar werd hij verlost van zijn uitzichtloze situatie, hij bleek onschuldig en kwam vrij.

Zijn verhaal maakte diepe indruk op mij en de andere BID-bezoekers. In de cel is hij nooit gestopt met na te denken over zijn toekomst, hij is in zijn geest altijd bezig geweest met zijn leven erná. Die geest kon hem niet worden afgenomen.

Voor elke ondernemer is vertrouwen een groot goed, kijk naar ondernemend Suriname. Vertrouwen is je kompas, je motor, en je durft er nieuwe paden door in te slaan. Zelfs als je in de cel zit, zoals Joseph, heb je keuzes. Ga je somberen of durf je te dromen?

Alle reacties tonen (2)

2 reacties op “Vertrouwen”

  1. Avatar Stijn Tebbes schreef:

    Beste Ben,
    Een tijd terug heb ik je een mailtje gestuurd over Groningen/ studentenstad en de mogelijkheden om iets met de lopende kennis te doen. Nu ben ik zelf een website begonnen genaamd: http://www.blabook.com Waarom ben ik de website begonnen? Tijdens mijn twee studies zag ik studenten hard werken aan hun opdrachten: ondermeer, het schrijven van een kinderboek (prachtige resultaten) en de wel bekende eind thesis (frisse wereldverbeterende ideeen). Na het behalen van het cijfer verdween dit materiaal. Op mijn website kan het worden bewaard (en gelezen door iedereen overal!). Misschien heb jij nog een mooi verhaal liggen, of weet je iemand anders die zijn of haar eerste werk wil publiceren? Groet, Stijn (p.s.: Het verhaal over zeilen vond ik goed! Lees maar eens het boek: Zeg maar Ted, over de oprichter van CNN. Het zal je bevallen!)

  2. Avatar rbz recherche schreef:

    Leuk om te lezen. Wij waren ook aanwezig. Hebben een lezing gehouden over bedrijfsrecherche. Zo zie je wel, de wereld is klein. Interessante website trouwens.
    rbz recherche Limburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *Awards