Eerlijke vergelijkers waar je echt wat aan hebt
   

169 gemeenten in Nederland verhogen toeristenbelasting

• Slechts 4 gemeenten hebben toeristenbelasting verlaagd; 169 verhoogd
• Gemeente Neerijnen heeft toeristenbelasting volledig afgeschaft
• Schiphol nog steeds aan kop met 6% toeristenbelasting
• Grootste verlaging 21,26%; meest exorbitante verhoging 122%
• LookingforBooking.com geeft bezoeker inzicht in toeristenbelastingen

GRONINGEN – dinsdag 30 maart. Nadat de laatste gemeenten de toeristenbelastingen 2010 bekend hebben gemaakt, heeft de onafhankelijke hotel vergelijkingssite LookingforBooking.com de balans opgemaakt. Daaruit blijkt dat de hoogtes van de toeristenbelasting per gemeente nog steeds enorm verschillen. In totaal hebben 173 gemeenten de toeristenbelasting aangepast, waarbij slechts 4 tot een verlaging zijn overgegaan. LookingforBooking.com oprichter Ben Woldring zou het een positieve ontwikkeling vinden als gemeenten de heffing flink reduceren of zelfs geheel afschaffen.

“De reden dat de kosten zo verschillen, is dat elke gemeente zelf kan bepalen hoe hoog de heffingen mogen zijn. Ook berekent de ene gemeente een percentage over de hotelkamerprijs, terwijl anderen juist een vast bedrag per overnachting of per hotelster rekenen”, aldus Ben Woldring.

Schiphol spant de kroon
De gemeente Haarlemmermeer, waar ook alle hotels op Schiphol onder vallen, heeft nog altijd het hoogste percentage logeerbelasting van Nederland door maar liefst 6% over de totale kamerprijs te berekenen. Uit de vergelijkingsoverzichten op LookingforBooking.com blijkt dat bij twee overnachtingen in bijvoorbeeld het ‘Courtyard by Marriott Airport hotel’ de totale toeristenbelasting in deze gemeente uitkomt op meer dan 11 euro.
Leo Claus, directeur van dit hotel, vindt dit erg jammer: “In deze tijd kijken mensen naar de prijs. Het valt natuurlijk aan een gast niet uit te leggen dat de gemeente Haarlemmermeer de hoogste (6%) toeristenbelasting heft en er eigenlijk niets tegenover zet. Toeristen brengen juist heel veel op aan bestedingen en werkgelegenheid. Gasten moet je – als gemeente – koesteren en juist naar je gemeente toetrekken. Geen toeristenbelasting is nu de beste citymarketing”.
Ben Woldring voegt hier aan toe: “Terwijl hotels er met scherpe prijzen in deze economisch gezien zware tijden alles aan doen om de bezettingsgraad nog enigszins op niveau te houden, verhogen gemeenten massaal de toeristenbelastingen. Eigenlijk is dat natuurlijk de wereld op z’n kop”.

Grootste uitschieters
In totaal hebben 169 gemeenten een verhoging doorgevoerd, waarbij Roosendaal (NB) en De Marne (GR) aan kop staan met procentuele verhogingen van maar liefst 122%. Bij de 4 gemeenten die een verlaging hebben doorgevoerd, staat de gemeente Nuenen Ca (NB) met een verlaging van 21,26% aan kop. Ook een gast in Neerijnen (GLD) heeft niets te klagen, doordat deze gemeente de toeristenbelasting zelfs volledig heeft afgeschaft. “Neerijnen is geen uitzondering. Uit onze overzichten op LookingforBooking.com blijkt dat ongeveer een kwart van alle gemeenten in Nederland geen toeristenbelasting berekenen. Daar vallen overigens ook grote steden als Rotterdam onder”, aldus Woldring. “Het zou mooi zijn als andere gemeenten de voorbeelden van Nuenen Ca en Neerijnen gaan volgen. Reizigers geven bij een vakantie of verblijf toch vaak al geld uit in de regio, dus gemeenten verdienen hoe dan ook al aan toerisme”.

Toeristenbelastingen vergelijken
Voor reizigers bestaat er nog altijd veel onduidelijkheid over de hoogtes van de toeristenbelastingen doordat hotel- en boekingsites in hun aanbiedingen niet altijd consequent deze kosten opnemen. “Vrijwel geen reiziger gaat natuurlijk voor vertrek kijken op de gemeentelijke websites wat de extra belastingen zijn”, licht Woldring toe. “Op onze nieuwste vergelijkingssite LookingforBooking.com, waar ruim 30 boekingssites en alle hotels in Nederland met elkaar kunnen worden vergeleken, worden daarom alle toeristenbelastingen meegenomen in de vergelijkingsoverzichten, zodat de bezoeker een overzichtelijk beeld krijgt op welke boekingssite en in welk hotel nu het beste geboekt kan worden. Ik hoop dat mensen hierdoor minder snel voor verrassingen komen te staan bij het betalen van de hotelkamer”.

Top 5 Duurste gemeentenTop 5 Goedkoopste gemeenten
(gemeenten zonder toeristenbelasting uitgezonderd)
Top 5 Grootste verhogers
(nieuwe bedrag + procentuele stijging)
1.Eindhoven - € 7,00 (€ 3.50 p.p.p.n)Heerenveen - € 0,70 (€ 0,35 p.p.p.n)De Marne € 1,00 (+122%)
Roosendaal € 1,00 (+122%)
2.Groningen - € 6,60 (€ 3,30 p.p.p.n)Olst-Wijhe - € 0,80 (€ 0,40 p.p.p.n)Nederweert € 1,00 (+117,39%)
3.Haarlemmermeer - € 6,00 (6%)Oss - € 0,82 (€ 0,41 p.p.p.n)Lingewaard - € 0,50 (+42,9%)
4.Zoetermeer - € 5,72 (€ 2,86 p.p.p.n)Opmeer - € 0,84 (€ 0,42 p.p.p.n)Tubbergen € 1,05 (+40%)
Noordoostpolder € 0,70 (+40%)
Wierden € 0,70 (+40%)
5.Maastricht - € 5,64 (€ 2,82 p.p.p.n)Langedijk - € 0,86 (€ 0,43 p.p.p.n)
Strijen - € 0,86 (€ 0,43 p.p.p.n)
Deurne € 0,90 (+38,5%)

Gebaseerd op onderzoek door LookingforBooking.com naar alle toeristenbelastingen per 1 januari 2010 en 1 januari 2009. Voor de bepaling van de top-5 ranking duurste en goedkoopste gemeenten is gewerkt met de volgende uitgangspunten:
• Bij gemeenten die werken met een percentage, is gerekend met een gemiddelde kamerprijs van 100 euro
• Bij gemeenten die werken met een bedrag per persoon, per nacht is gerekend met 2 personen, 1 nacht
• Bij gemeenten die werken met een bedrag per ster is gerekend met 3-sterren hotels
• Bij gemeenten die werken met onderscheid in het aantal kamers is gerekend met hotels met meer dan 30 kamers

Beluister hier het interview met Ben Woldring op BNR Nieuwsradio.
_____________________________________________________________________________________________

Over Toeristenbelasting BV

De toeristenbelasting stamt uit de jaren ‘70, destijds ingevoerd in een aantal populaire vakantiebestemmingen in Nederland. Vakantieoorden zoals Texel hadden namelijk zo’n aantrekkingskracht op de toeristenstroom dat er op bepaalde momenten meer toeristen in deze gemeente aanwezig waren dan de eigen bevolking. Om de gemeentes te compenseren voor het gebruik van de openbare voorzieningen is de toeristenbelasting ingevoerd. Toeristenbelasting wordt in rekening gebracht bij personen die in een andere gemeente overnachten dan de gemeente waarin ze staan ingeschreven in het bevolkingregister. Het wordt geheven over overnachtingen in alle type logiesverstrekkende bedrijven, zoals hotels, jeugdherbergen, pensions en ook campings. De ondernemer brengt de toeristenbelasting in rekening en dient deze af te staan aan de gemeente.

Indien u aanvullingen/wijzigingen heeft m.b.t. de toeristenbelasting in uw gemeente kunt u een e-mail sturen naar info@lookingforbooking.nl

Druk- en zetfouten voorbehouden. Alle gemeenten zijn telefonisch benaderd. Aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden kan LookingforBooking dan ook niet aanvaarden.

 

Gaslicht.com Zonnepanelen Zonder Gedoe

VacaturesBekijk alle vacatures

Bij de Bencom Group zijn we altijd op zoek naar mensen die onze visie, ambitie en positieve energie delen.

  • DvhN: Flexibel of vast? Dit is het beste energiecontract volgens experts
    Lees op website  
  • RTL Nieuws: Prijsoorlog van start: nu een jaarcontract afsluiten of niet?
    Lees op website  
  • RTL Nieuws: Meer vaste energiecontracten aangeboden door nieuwe regels
    Lees op website  

© 1998 - 2023 Bencom Group BV > Founded in Groningen