Eerlijke vergelijkers waar je echt wat aan hebt
   

Je hebt nog even voor het weer los gaat

Had je in de laatste paar weken van 2014 ook het idee dat je werd doodgegooid met radio- en tv-spotjes over het overstappen van zorgverzekeraar? Ik wel. En toch ben ik overgestapt. Voor de eerste keer. Niet dat ik nog niet eerder was overgestapt. Voor energie doe ik dit al elk jaar. En ik moet zeggen, als ik zelf niet aan Poliswijzer.nl had meegewerkt, was ik ook dit jaar niet overgestapt van zorgverzekeraar.

Vroeger…

Vroeger, in de tijd dat je alleen ziekenfonds en particulier verzekerd kon zijn, waren zorgverzekeraars vaak in één stad of provincie actief. Veel, voornamelijk consumenten van middelbare leeftijd, zijn vandaag de dag nog steeds verzekerd bij dezelfde zorgverzekeraar als bij wie ze in de ziekenfondsperiode ook verzekerd waren. Hier zitten ongetwijfeld mensen tussen die loyaal zijn aan hun oude zorgverzekeraar. Loyaliteit kan je echter ook geld kosten. Maar in plaats van loyaliteit kan het natuurlijk ook gewoon luiheid zijn, zoals in mijn geval.

Niets doen?

Niet overstappen om de reden ‘dat je nu in ieder geval weet wat je hebt’, gaat volgens mij vaak niet op. Ja, als je elk jaar de zorgpolis die je op de mat of in je postvak aantreft ook daadwerkelijk openmaakt en leest, dan weet je wat je hebt. Er wordt vaak aangenomen dat als je dezelfde verzekering maar houdt, er ook niets zal veranderen. En dat is dus niet zo. De inhoud van het basispakket is weliswaar bij elke zorgverzekeraar gelijk, maar verschilt wel elk jaar. Daarnaast verschilt de hoogte van de premies mede door de afspraken die de verzekeraars met zorgverleners als ziekenhuizen en tandartsen maken. Ook bestaat de kans dat je huidige aanvullende verzekering nog eens elk jaar wijzigt.

Motivatie

Om over te stappen moet je natuurlijk wel gemotiveerd zijn. Waarom je zou willen overstappen? Goedkoop is niet voor iedereen een reden. Je kunt natuurlijk ook overstappen omdat je huidige pakket niet meer voldoet, bijvoorbeeld omdat er te weinig fysiotherapie wordt vergoed. Of dat er bepaalde vergoedingen uit het basispakket zijn gehaald die je toch graag vergoed wilt hebben en om die reden een andere aanvullende verzekering moet afsluiten.
En als je dan toch bezig bent, vergelijk dan ook even je huidige polis met gelijkwaardige polissen van een andere verzekeraar. Wellicht kun je, net als ik, beter én goedkoper uit zijn.

Dus?

Je hebt natuurlijk nog even de tijd voor je (weer) kunt overstappen. Pas omstreeks half november 2015 zijn de nieuwe premies en inhoud van de basisverzekeringen bekend. Wist je overigens dat je bij een aantal zorgverzekeraars nog tot en met 31 januari je aanvullende zorgverzekering kunt wijzigen? Op Poliswijzer.nl kun je natuurlijk het hele jaar door al vergelijken wat je nu hebt en wat eventueel toch goedkoper had gekund. Dan kom je dit jaar in elk geval goed beslagen ten ijs!

Door Bart BuistBart Buist

© 1998 - 2022 Bencom Group BV > Founded in Groningen