Eerlijke vergelijkers waar je echt wat aan hebt
   

Benchain Hackathon

Een kleine maand geleden gaven we ons met een acht man tellend team op voor deelname aan de Blockchaingers Hackathon. We waren meteen gemotiveerd om er wat moois neer te zetten, maar geen van ons had op dat moment durven bedenken dat we de hoofdprijs in de wacht zouden gaan slepen…


De aanloop

Het is drie weken voor de start van de hackathon. Omdat we laat zijn met onze inschrijving – de voorbereiding van de Blockchaingers Hackathon is al maanden aan de gang – worden we in The Big Building bijgepraat. We krijgen te horen welke bijeenkomsten er de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden. Ook krijgen we een korte samenvatting van de voorgaande hackathon van juli 2017, om een idee te krijgen wat er zoal staat te gebeuren en waar je als team aan moet voldoen. We pitchen kort ons plan. Een poosje later staan we een beetje beduusd buiten; we moeten flink aan de bak.

Het idee

Bij de overstap van klanten tussen leveranciers op de energiemarkt is er altijd sprake van een periode waarin de betrokken partijen niet dezelfde informatie hebben over de status van de overstap. Voor de energiemarkt zijn dat in ieder geval de volgende partijen; je huidige leverancier, je toekomstige leverancier en je netbeheerder.

Omdat er bij een overstap sprake is van een wettelijke bedenktijd van 14 dagen, wacht de toekomstige leverancier deze tijd af, voordat de overstap wordt gecommuniceerd naar de netbeheerder. Normaal gesproken is dit geen probleem, maar met name bij verhuizingen leidt dit regelmatig tot verwarring tussen de betrokken partijen.

De klant is in dit soort gevallen de dupe en is niet in staat om eenduidige informatie te krijgen bij een van de genoemde partijen.

Als oplossing voor dit probleem hebben we een track and trace systeem ontworpen, dat alle betrokken partijen (waaronder de overstapper zelf) op de hoogte houdt van de status van een overstap. De blockchain wordt hierin toegepast voor de “single source of truth” en de waarborging van deprivacy.

De Hackathon

De Blockchaingers Hackathon (van 5 t/m 8 april) start met een middag vol met masterclasses. Ons team verspreidt zich over de verschillende locaties in de stad waar deze masterclasses worden gehouden. De masterclasses worden gehouden door mensen die de rest van het weekend ook beschikbaar zullen zijn als “Jedi”: specialisten van over de hele wereld, die de teams ondersteunen tijdens de hackathon.

De deelnemende teams zijn verdeeld over zeven zogenoemde tracks. Dit zijn de hoofdthema’s waarbinnen de deelnemende teams hun ideeën kunnen ontwikkelen. Ons team neemt deel aan de “Energy Transition” track.

Vrijdag 6 april verzamelen we ons rond 10.00 uur op het terrein van de oude suikerfabriek in Groningen. Een bijzondere plek met een al even bijzondere sfeer. Zodra we de fabriek betreden wanen we ons in een ander universum. Een universum van computerschermen, gadgets, veel nerds en blockchain enthousiasten. We claimen onze tafel: de werkplek voor de komende dagen en merken meteen dat we weinig bewegingsruimte hebben, een extra uitdaging voor de komende dagen. Binnen een uur is er al een beker melk omgevallen over een van onze toetsenborden…

Terwijl buiten het zonnetje lekker schijnt sluiten wij ons hier op om in 48 uur een project te ontwikkelen. Deze 48 uur gaan in vanaf 12 uur vrijdagmiddag. De start wordt kracht bijgezet door een spectaculaire en opzwepende introfilm en een openingsspeech van onder andere organisator Rutger van Zuidam en de burgemeester van Groningen.

En dan slaan we aan het programmeren. We hebben ons team opgesplitst over de verschillende onderdelen waaruit de applicatie gaat bestaan en gaan aan de slag. Al snel merken we dat de verschillende

Jedi en de track sponsors enthousiast zijn over ons project, wat ons bevestigt dat we op de goede weg zitten.

Het weekend schiet voorbij. We nemen ons voor om zaterdag aan het einde van de dag een werkend geheel te hebben, dat alleen nog hoeft te worden bijgeschaafd en uitgebreid met “nice-to-haves” in de resterende uren. Het plan komt goed tot stand en de verschillende puzzelstukjes vallen goed op hun plek.

Ter ontspanning wordt er tussendoor geflipperd, getafeltennist, een luchtje geschept en hier en daar ook wel eens even een oogje dichtgedaan. En, trouw aan de term hackathon, werkt in de nacht van vrijdag op zaterdag een van onze teamleden door tot in de vroege uurtjes, om als een van de laatsten het licht uit te doen. In de nacht van zaterdag op zondag, werken drie dappere teamleden zelfs de hele nacht door, met een indrukwekkend werkende applicatie tot resultaat op zondagmorgen.

“And the winner is…”

Zondagmiddag om 12.00 zijn de 48 uren ten einde en wordt er gestart met het jureren van de verschillende projecten. Onze pitch verloopt goed en we concluderen dat we ons mannetje hebben gestaan op de hackathon. Met dit voldane gevoel, maar ook met vermoeide hoofden, zitten we later die middag bij de prijsuitreiking.

Als de uitreiking voor onze track aan de beurt is, horen we de woorden: “And the winner is… Bencom!”. Voor een paar momenten blijven we allemaal in ongeloof zitten, tot het eerste teamlid opspringt en begint te juichen. We zetten ons loopje naar het podium in.

We mogen de 1e prijs in ontvangst nemen en de pitch van ons project houden. De juryleden stellen dat ons project heeft gewonnen, omdat het op alle vlakken goed in elkaar steekt.

Het project is er op toegespitst om een heel concreet en heel reëel probleem op te lossen. Bovendien is het heel schaalbaar. Het sterkste punt is misschien wel dat het project in principe universeel is voor alle overstaptrajecten, ongeacht welke markt en ongeacht in welk land. Ook qua technische uitvoering wordt het project geprezen, iets wat nog eens werd bekroond met een prijs voor de kwaliteit van de geschreven code.

We kijken terug op een enerverend, maar vooral energiek evenement. Het is een onvergetelijke ervaring om een weekend lang in een zo’n gedreven en activerende omgeving te kunnen werken. Het heeft iets utopisch om in een mini-samenleving rond te lopen waar iedereen eenzelfde doel voor ogen heeft en daartoe elkaar wil helpen om een gezamenlijk doel te bereiken.

Bevestigd in het nut en de kwaliteit van ons werk, richten we ons nu weer op onze dagelijkse werkzaamheden, terwijl we onze blik op de toekomst richten voor het verder uitrollen van ons blockchain project.

Door Gert-Jan Jaarsma

 



Gert-Jan Jaarsma

© 1998 - 2024 Bencom Group BV > Founded in Groningen