Eerlijke vergelijkers waar je echt wat aan hebt
   

Smartphone gestolen? Lachen maar dief!

Diefstal van je telefoon, het laatste waar je op zit te wachten tijdens een vakantie in het buitenland. Het overkwam mij en mijn vriend afgelopen zomer. Rugtas ‘verstopt’ onder de stoel, handdoek erover en als twee naïeve pubers vermaakten we ons opperbest in een waterpark. Zo ook de dief van onze tas. Met een lege rugtas maar een hoop rompslomp verlieten we die middag het park.

Smartphone dip

Een smartphone is een interessante prooi voor dieven. Er worden wekelijks ongeveer 300 smartphones gestolen in Nederland. Aangekomen in ons hotel namen we allereerst nogmaals contact op met het park, helaas zonder resultaat. Snel omschakelen, want de telefoon moest zo snel mogelijk geblokkeerd worden om het alleen bij materiële schade te houden. Beeldmateriaal, telefoonnummers en documenten waren we kwijt. Maar hoe zit het met de apps? Genoeg apps die persoonlijke en gevoelige gegevens bevatten waarvan je niet wil dat ze op straat komen te liggen.

Zoek contact met je provider

lockdown-pro

We zochten allereerst contact met de klantenservice van onze provider. De kosten voor bellen in het het buitenland kunnen hoog oplopen. De volgende maand verscheen er helaas een rekening van 60 euro. Bekijk daarom of je provider ook een speciaal telefoonnummer heeft dat je kunt bellen vanuit het buitenland. Blokkeer je simkaart, zodat de dief niet op jouw kosten mobiel kan bellen en internetten. Heb je een mobiele bank-app op je smartphone staan? Neem uit voorzorg contact op met je bank om de app te vergrendelen. Er bestaat ook een app genaamd Lockdown Pro waarmee je applicaties door middel van een patroon, wachtwoord en beveiligingsvraag kunt afschermen.

Je telefoon traceren

De meeste smartphones zijn traceerbaar. Zorg dat je deze functie vooraf hebt ingeschakeld. Vervolgens kun je via een computer de locatie van je telefoon zien. De kans is groot dat een dief het GPS-signaal zo snel mogelijk uitzet, dus wees er snel bij! Je kunt ook je smartphone op afstand blokkeren. Zowel iOS, Android als Windows Phone denken mee met slachtoffers van smartphonediefstal. Blokkeer je besturingssysteem en maak je telefoon onbruikbaar.

Doe aangifte

En dan zit je zo een halve dag in een volle wachtkamer op het Spaanse politiebureau. Niet iets waar ik graag mijn dag mee vul op vakantie. Maar doe zeker altijd aangifte als je telefoon is gestolen! Zeker als je smartphone verzekerd is, want je hebt dan het proces verbaal van de aangifte nodig voor je schadevergoeding. Dit geldt ook voor je reisverzekering. Zorg ervoor dat je belangrijke gegevens en eigenschappen van je smartphone noteert. Denk aan het merk, kleur, type, serienummer, IMEI-code en eventuele gebruikssporen van je telefoon.

Lachen maar!

Om de dief op heterdaad te betrappen is er nu een app genaamd LockWatch. De Android-app neemt een selfie als de toegangscode van je telefoon een bepaald aantal keer lockwatch
fout is ingetypt. Lockwatch mailt jou de selfie en GPS-locatie door. Stel je smartphone zo in dat alle gegevens worden gewist als de toegangscode meerdere keren foutief wordt ingevoerd. Zo voorkom je dat een dief toegang heeft tot jouw persoonlijke informatie. Kijk wel uit dat het niet je vriend of vriendin is die stiekem probeert in te breken op je telefoon.

Met deze tips hoop ik dat je een hoop rottigheid bespaard blijft, mocht je slachtoffer worden van diefstal. Je telefoon thuis laten en je gegevens vooraf opslaan in de cloud bespaart je ook een hoop ellende. Wij zagen onze smartphone helaas nooit terug, maar dit jaar zal ons dit niet nog eens overkomen. Doordat we aangifte deden op het politiebureau kregen we dankzij onze reisverzekering wel de aanschafwaarde van onze smartphone terug. Alle vakantiekiekjes konden we helaas niet meer laten zien aan het thuisfront.

Door Anniek KruijerAnniek Kruijer

© 1998 - 2024 Bencom Group BV > Founded in Groningen