Eerlijke vergelijkers waar je echt wat aan hebt
   

Praat eens met een ondernemer

,,Jullie hebben zo’n fantastisch onderwijssysteem, maar er ontbreekt sturing richting techniek. Er wordt weinig stilgestaan bij het vak informatica. Terwijl we met internet eigenlijk nog maar aan het begin staan. Een groot deel van de wereld heeft net een mobieltje, maar is nog niet aangesloten op het wereldwijde web. Zodra dat wel het geval is, komt er nog een revolutie op gang.”

Die opbeurende boodschap bracht Google-topman Eric Schmidt laatst op een congres. Hij denkt bovendien dat er in ons land veel innovatiekracht onbenut blijft. Nu heeft die Schmidt makkelijk praten, want in het Amerikaanse Silicon Valley gaat veel geld rond. Geld dat hier niet altijd voorhanden is.

Over het onderwijs heeft hij wel een punt. Toen ik op de middelbare school zat, moesten we voor het vak informatica ook al een beetje programmeren leren. Juist dankzij dat vak ben ik de internetwereld ingerold. Nu is het vak informatica helemaal niet zo vanzelfsprekend meer, terwijl er wel een groot tekort is aan technisch personeel.

Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat de Nederlandse politiek de innovatiekracht van het mkb schromelijk onderschat. Je hoort politici steeds vaker zeggen dat het nodig is dat er een nieuwe generatie bedrijven als Shell, Philips of Unilever komt. Ga er maar aan staan om een nieuwe Unilever op te richten. Het is zo makkelijk om telkens weer die grote bedrijven te noemen.

Ook bij innovatiegeld gaat het vaak mis. Veel van die subsidies worden namelijk opgesoupeerd door de grote bedrijven. In tegenstelling tot mkb’ers hebben zij een leger fiscalisten en juristen die dezelfde taal spreken als het ministerie. Er is weinig oog voor de innovatiekracht van het mkb. Terwijl het grootste deel van de echte vernieuwing juist van kleine bedrijven komt.

Mijn oproep aan de politiek is dan ook om regelmatig te gaan praten met mkb-ondernemers. Niet alleen met belangenbehartigers námens ondernemers, want dat zijn ook weer beleidsmensen, maar juist ook gewone ondernemers. Dan hoor je tenminste wat er leeft. Voor je het weet, zit je tegenover de nieuwe Jobs of Zuckerberg.Ben Woldring

© 1998 - 2024 Bencom Group BV > Founded in Groningen