Eerlijke vergelijkers waar je echt wat aan hebt
   

Energie consument in 2013 flink duurder

De energierekening zal door de maatregelen van het kabinet het komende jaar fors hoger uitvallen. Uit berekeningen van de onafhankelijke vergelijkingssite Gaslicht.com blijkt dat een huishouden gemiddeld 110 euro meer kwijt zal zijn. Voor een deel van de afnemers wordt dit het eerste half jaar gematigd door een daling van de gastarieven. Toch is een torenhoge energienota eenvoudig te voorkomen.

Gevolgen van de kabinetsbesluiten
• De energierekening van de consument gaat in totaal volgend jaar € 110 omhoog
• Dit komt voor € 30 door verhoging van de energiebelasting, vooral voor gas
• Daarnaast betekent de BTW verhoging een kostentoename van eveneens € 30
• De netwerkkosten gaan met gemiddeld € 27 omhoog
• De introductie van de zogenaamde opslag duurzaam kost nog eens € 11 extra
• Het effect van de kolenbelasting wordt geraamd op circa € 10

Dit zijn de gecombineerde effecten van het lenteakkoord en de meest recente kabinetsmaatregelen, alsmede een stijging van de netwerktarieven. Hierdoor ontkomt de consument niet aan een fikse stijging van zijn energienota. De totale verhoging 2013 zal zo uitkomen op ruim € 110 voor een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3500 kWh en 1800 m³ gas.

Daling gasprijs standaard tarieven
Wel kunnen de klanten van Nuon en Eneco rekening houden met een daling van de standaard gastarieven in het eerste halfjaar 2013. Deze leveranciers hebben namelijk aangekondigd dat de kosten van het gas per 1 januari met ca. € 80 tot € 90 zullen dalen. Voor hun klanten die nog het standaardtarief hebben, wordt de kostenverhoging hierdoor in elk geval in het eerste halfjaar gematigd. Verwacht mag worden dat Essent op ongeveer dezelfde bijstelling zal uitkomen. Delta daarentegen had al een gunstiger gasprijs en zal haar tarief nauwelijks wijzigen. Voor de stroomprijzen wordt nauwelijks aanpassing verwacht. Bij die matiging is nog geen rekening gehouden met het feit dat bij oplopende olieprijzen op de wereldmarkt de gasprijzen voor de consument per 1 juli 2013 weer omhoog kunnen gaan.

Extreme stijging energiebelasting gas
Opmerkelijk is de forse toename van de energiebelasting voor gas. Tot een verbruik van 5000 m³ gaat het tarief 9,3% omhoog. Voor een gemiddeld huishouden (1800 m³) komt dat op neer op bijna € 30. Daarboven zal men maar liefst ruim 26% meer energiebelasting moeten gaan betalen. Bij een verbruik van 7500 m³ voor bijvoorbeeld een groot huis of een winkel moet dan rekening worden gehouden met een stijging van gemiddeld 15%, wat een bedrag betekent van ongeveer € 175.  Alleen al de verhoging van de energiebelastingtarieven levert de overheid 365 miljoen op.

Stijging voorkomen?
Met overstappen kan een consument al snel 250 tot 300 euro besparen. We raden dan ook iedereen aan om niet te wachten tot de prijzen oplopen, maar tijdig een weloverwogen keuze te maken.  Ben Woldring van de onafhankelijke vergelijkingssites Gaslicht.com en Energiewereld.nl: ‘Door tijdig goed te vergelijken en een juiste keuze te maken kan de consument zich mooi wapenen tegen de voorziene verhoging van de belastingen op energie en nog geld overhouden ook.’

Meer informatie? Neem contact op met Ben Woldring, T  0595-425859  of Erik Smith T  0342-411350  of  06-21214717 .

Gaslicht.com Zonnepanelen Zonder Gedoe

VacaturesBekijk alle vacatures

Bij de Bencom Group zijn we altijd op zoek naar mensen die onze visie, ambitie en positieve energie delen.

  • DvhN: Flexibel of vast? Dit is het beste energiecontract volgens experts
    Lees op website  
  • RTL Nieuws: Prijsoorlog van start: nu een jaarcontract afsluiten of niet?
    Lees op website  
  • RTL Nieuws: Meer vaste energiecontracten aangeboden door nieuwe regels
    Lees op website  

© 1998 - 2023 Bencom Group BV > Founded in Groningen