Eerlijke vergelijkers waar je echt wat aan hebt
   

Echte vrije zorgkeuze steeds schaarser; premies restitutie stijgen wel het hardst

De consument heeft de laatste jaren steeds minder opties om een polis te vinden met echte vrije zorgkeuze. De restitutiepolis, de zorgverzekering met de meeste vrijheid, wordt de laatste jaren steeds minder aangeboden. Sinds 2015 is het aanbod restitutiepolissen al met 1/3 afgenomen en ook de premiestijgingen maken deze zorgpolis niet interessanter voor consumenten. Integendeel, de premie voor de restitutieverzekering stijgt ieder harder dan de natura- en de combinatiepolis. Restitutiepolissen worden de laatste jaren steeds vaker omgezet in combinatiepolissen. Deze trend is de volgende stap in een zorgverzekeringsmarkt waar vrije zorgkeuze steeds verder wordt beperkt. Ook lijkt de zuivere restitutiepolis te zijn verdwenen van de markt van individuele zorgverzekeringen. Sinds enkele jaren lijken er geen polissen meer aangeboden te worden die de zorgkosten zonder maximum vergoeden. Dit blijkt uit onderzoek van Poliswijzer.nl naar de individuele basisverzekeringen en de nieuwe zorgpremies voor 2022.

Beperking vrije zorgkeuze en afnemend restitutieaanbod

Sinds 2015 zijn veel restitutiepolissen veranderd in combinatiepolissen. Hierdoor is het aantal restitutiepolissen in 2022 met zo’n 1/3 lager afgenomen, dit terwijl het totale aanbod individuele zorgpolissen, in dezelfde periode juist is gestegen met 18%. Tegenover de afname in restitutiepolissen staat een grote toename van het aantal combinatiepolissen. Het aanbod combinatiepolissen is gestegen van één polis in 2015 naar elf polissen in 2022. Een restitutiepolis wordt een combinatiepolis als bijvoorbeeld specifieke zorg bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder maar tot 75% vergoed wordt. Deze ontwikkelingen tonen aan dat de vrije zorgkeuze steeds verder wordt beperkt.  Dit wordt bekrachtigd door het beeld dat de zuivere restitutiepolis niet meer lijkt te worden aangeboden. In iedere restitutiepolis wordt inmiddels niet-gecontracteerde zorg maximaal vergoed tot “het bedrag dat in de Nederlandse marktomstandigheden in redelijkheid passend is te achten”. Dit betekent dat de consument geen garantie meer heeft dat de rekening van de zorgverlener altijd volledig wordt vergoed. Voorheen kocht de consument deze onzekerheid af met de zuivere restitutiepolis, de restitutiepolis zonder gemaximeerde vergoedingen.

Vooral de restitutiepolis wordt ieder jaar duurder

De premiestijging sinds 2015 is voor de restitutiepolis met € 450 het grootst. Uitgaande van 2015 betaald de consument in 2022 gemiddeld 4 maandpremies extra per jaar. De natura- en de combinatiepolis stijgen in deze periode met respectievelijk € 308 en € 315. Ook dit zijn behoorlijke stijgingen, vooral omdat dit slechts voor de basisverzekering geldt en de stijgingen per persoon zijn.  Deze conclusie trekt Poliswijzer.nl uit eigen onderzoek naar alle premies van de basisverzekeringen tussen de periode 2015 en 2022.

Bouwstenen van restitutiepolis brokkelen langzaam af

Ben Woldring, oprichter van vergelijker Poliswijzer.nl: “Vrije zorgkeuze wordt steeds meer beperkt door veranderende restitutiepolis”. Het krimpende aanbod restitutiepolissen, de omzetting naar combinatiepolis en het verdwijnen van de zuivere restitutiepolis zijn duidelijke aanwijzingen dat de zorgpolis, die staat voor vrije zorgkeuze, het moeilijk heeft. Ook de forse premiestijgingen dragen bij aan dit verval. Per 2023 kan de restitutiepolis de volgende klap verwachten met het wegvallen van de collectiviteitskorting. Juist binnen collectiviteiten wordt twee keer zo vaak voor de restitutiepolis gekozen dan voor de individueel gesloten zorgverzekeringen en door het wegvallen van deze korting zullen ook meer collectieve verzekerden sneller voor een andere zorgpolis kiezen.

Gaslicht.com Zonnepanelen Zonder Gedoe

VacaturesBekijk alle vacatures

Bij de Bencom Group zijn we altijd op zoek naar mensen die onze visie, ambitie en positieve energie delen.

  • DvhN: Flexibel of vast? Dit is het beste energiecontract volgens experts
    Lees op website  
  • RTL Nieuws: Prijsoorlog van start: nu een jaarcontract afsluiten of niet?
    Lees op website  
  • RTL Nieuws: Meer vaste energiecontracten aangeboden door nieuwe regels
    Lees op website  

© 1998 - 2023 Bencom Group BV > Founded in Groningen