Eerlijke vergelijkers waar je echt wat aan hebt
   

174 gemeentes verhogen toeristenbelasting

Hoe wordt de toeristenbelasting gepresenteerd op LookingforBooking.com?

Over een hotelovernachting wordt bij circa driekwart van alle gemeenten in Nederland toeristenbelasting berekend. De toeristenbelasting is een gemeentelijke belasting die door toeristen moet worden betaald wanneer ze overnachten -tegen een vergoeding- in een andere gemeente dan waar ze officieel staan ingeschreven.

De onafhankelijke en objectieve hotelprijzen vergelijker LookingforBooking.com laat per hotel zien wat de bijkomende kosten zijn aan toeristenbelasting voor een hotelverblijf.

Het vergelijkingsoverzicht ziet er als volgt uit:

toeristenbelasting-vergelijkingsoverzicht-voorbeeld

Het toeristenbelastingbedrag dat het hotel berekent staat onder de “bijkomende kosten” vermeld. Bij “totale kosten” ziet u wat u moet betalen, de kamerprijs inclusief de bijkomende kosten. Vervolgens kunt u doorklikken naar de boekingssite van uw keuze om een reservering te maken.

De onafhankelijke vergelijking van LookingforBooking.com geeft u inzicht in de prijsverschillen tussen verschillende boekingssites voor precies dezelfde kamer in hetzelfde hotel. Bespaar voortaan op iedere hotelovernachting door gebruik te maken van deze hotelprijzen vergelijkingssite.

==================================================================================

174 gemeenten verhogen toeristenbelasting

• Rotterdam meest opmerkelijke beleid ten aanzien van toeristenbelasting
• ’s-Hertogenbosch schaart zich onder duurste gemeentes
• Hotels Schiphol heffen wederom hoogste percentage: 6%
• Gemeente Lingewaal verantwoordelijk voor grootste procentuele stijging: 200%
• LookingforBooking.com geeft bezoeker inzicht in de toeristenbelasting

GRONINGEN – 9 mei. Na wikken en wegen hebben alle Nederlandse gemeentes inmiddels hun begroting voor 2011 bekendgemaakt. De onafhankelijke hotelprijzen vergelijker LookingforBooking.com maakt de balans op aangaande de toeristenbelasting. Ten opzichte van 2010 is opzienbarend dat een groter aantal gemeentes de toeristenbelasting per 2011 opdrijft, ondanks een krimp van het aantal Nederlandse gemeentes. Vorig jaar verhoogden 39% van 431 lokale overheden de toeristenbelasting, in 2011 is dit cijfer 42% van 418 gemeentes.

Gerlof Bos, directeur van LookingforBooking.com over de toeristenbelasting: “De toeristenbelasting stamt uit de jaren ‘70, destijds ingevoerd in een aantal populaire vakantiebestemmingen in Nederland. Vakantieoorden zoals Texel hadden zo’n aantrekkingskracht op de toeristenstroom dat op bepaalde momenten meer toeristen in de gemeente aanwezig waren dan de eigen bevolking. Om de gemeentes te compenseren voor het gebruik van de openbare voorzieningen is de toeristenbelasting ingevoerd. Tegenwoordig lijkt haast elke gemeente zichzelf een toeristische trekpleister te noemen en hiermee de feitelijke betekenis van toeristenbelasting niet meer te weten. Dit is natuurlijk te gek voor woorden”, aldus Bos.

Markante bepaling Rotterdam
Het meest opvallende beleid komt dit jaar van de gemeente Rotterdam. Om meer toeristen naar de stad te trekken vraagt deze Zuid-Hollandse gemeente sinds 2005 geen toeristenbelasting. In de zomer van 2010 komt er echter een rigoureus einde aan deze koers: Rotterdam stelt in juli 2010 het hoge percentage van 5,5% over het totale overnachtingbedrag in. Dit komt de gemeente op veel kritiek te staan vanuit de hotelierhoek. Daarop is in 2011 het tarief verlaagd naar 4,5%.

Prijzige binnenkomer
’s-Hertogenbosch komt met stip binnen in de top-5 van hoogste toeristenbelastingtarieven. Het tarief naar sterrenclassificatie gooit deze gemeente per 2011 overboord ten faveure van een vast bedrag per persoon per nacht, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen een hotel en een bed & breakfast. De gast betaalt in 2011 € 3 per overnachting in een driesterrenhotel, een stijging van niet minder dan 194,12% ten opzichte van 2010, toen de hotelgast nog € 1,02 betaalde.

Schiphol ontstijgt de rest
Hoewel het tarief van 6% ongewijzigd is, heft de gemeente Haarlemmermeer -waartoe ook alle hotels op Schiphol behoren- ook in 2011 het hoogste percentage voor een hotelovernachting in een driesterrenhotel. Uit het vergelijkingsoverzicht op LookingforBooking.com blijkt dat bijvoorbeeld twee overnachtingen in het Hotel Dorint Amsterdam Airport kunnen neerkomen op meer dan € 15 aan toeristenbelasting bovenop de kamerprijs.

Grootste stijging
In totaal drijven 174 gemeentes de prijs van de belasting op. Dat zijn er vijf meer dan in 2010, terwijl het aantal Nederlandse gemeentes afneemt van 431 naar 418. De grootste stijging staat op naam van de gemeente Lingewaal. Deze Gelderse gemeente vordert € 1,50 in 2011, een procentuele stijging van maar liefst 200% ten opzichte van vorig jaar (€ 0,50). Daarnaast introduceren elf gemeentes in 2011 de toeristenbelasting. Hier staat tegenover dat alleen de gemeente Hoorn de toeristenbelasting heeft afgeschaft. Slechts vijf gemeentes, waaronder het bijzondere geval Rotterdam, heffen een lager tarief dan in 2010. En 117 gemeentes laten de hoogte van de verordening onaangetast.

Overzicht
Hotel- en boekingssites zijn vaak niet consequent in het opnemen van de toeristenbelasting in hun aanbiedingen. Daarom vermeldt Ben Woldring van LookingforBooking.com per hotel hoeveel toeristenbelasting er bovenop de kamerprijs per persoon betaald moet worden. Ben Woldring: “We constateren dat maar liefst 42% van alle gemeenten het overnachten duurder maakt, dan is het echt tijd om dit inzichtelijker te maken voor de consument”. LookingforBooking.com maakt daarom alle officiële gemeentelijke toeristenbelastingtarieven in 2011 inzichtelijk voor de hotelgast, zodat hij een helder beeld krijgt bij welke boekingssite en in welk hotel het beste geboekt kan worden.

Top 5 Duurste gemeentenTop 5 Goedkoopste gemeenten (Gemeenten zonder toeristenbelasting uitgezonderd) Top 5 Grootste verhogers
(Nieuwe bedrag + procentuele stijging)
1.Eindhoven - € 7,00 (€ 3.50 p.p.p.n.)Heerenveen - € 0,70 (€ 0,35 p.p.p.n.)Lingewaal - € 1,50 (+200%)
2.Groningen - € 6,60 (€ 3,30 p.p.p.n.)Olst-Wijhe - € 0,80 (€ 0,40 p.p.p.n.)'s-Hertogenbosch Hotel (3*) - €3,00 (+194,12%)
3.Haarlemmermeer - € 6,00 (6%)Oss - € 0,82 (€ 0,41 p.p.p.n.)Lingewaard - € 1 (+100%)
Tiel - € 0,90 (+100%)
Wieringermeer - € 0,92 (+100%)
4.'s-Hertogenbosch - € 6,00 (€ 3,00 p.p.p.n.)Opmeer - € 0,86 (€ 0,43 p.p.p.n.)
Langedijk - € 0,86 (€ 0,43 p.p.p.n.)
Strijen - € 0,86 (€ 0,43 p.p.p.n.)
Haren - € 2,25 (+99,12%)
5.Zoetermeer - € 5,84 (€ 2,92 p.p.p.n.)Drechterland - € 0,88 (€ 0,44 p.p.p.n.)Zutphen - € 1 (+81,82%)

Bron: LookingforBooking.com

Gebaseerd op onderzoek door LookingforBooking.com naar alle toeristenbelastingen per 1 januari 2010 en 1 januari 2011.

Voor de bepaling van de top-5 ranking duurste en goedkoopste gemeenten is gewerkt met de volgende uitgangspunten:
• Gemeentelijk tarief toeristenbelasting gebaseerd op overnachting(en)
• Bij gemeenten die werken met een percentage, is gerekend met een gemiddelde kamerprijs van 100 euro
• Bij gemeenten die werken met een bedrag per persoon, per nacht is gerekend met 2 personen, 1 nacht
• Bij gemeenten die werken met een bedrag per ster is gerekend met 3-sterren hotels
• Bij gemeenten die werken met onderscheid in het aantal kamers is gerekend met hotels met meer dan 30 kamers

Over Toeristenbelasting
De toeristenbelasting stamt uit de jaren ‘70, destijds ingevoerd in een aantal populaire vakantiebestemmingen in Nederland. Vakantieoorden zoals Texel hadden namelijk zo’n aantrekkingskracht op de toeristenstroom dat er op bepaalde momenten meer toeristen in deze gemeente aanwezig waren dan de eigen bevolking. Om de gemeentes te compenseren voor het gebruik van de openbare voorzieningen is de toeristenbelasting ingevoerd. Toeristenbelasting wordt in rekening gebracht bij personen die in een andere gemeente overnachten dan de gemeente waarin ze staan ingeschreven in het bevolkingregister. Het wordt geheven over overnachtingen in alle type logiesverstrekkende bedrijven, zoals hotels, jeugdherbergen, pensions en ook campings. De ondernemer brengt de toeristenbelasting in rekening en dient deze af te staan aan de gemeente.

Indien u aanvullingen/wijzigingen heeft m.b.t. de toeristenbelasting in uw gemeente kunt u een e-mail sturen naar info@lookingforbooking.nl.

Druk- en zetfouten voorbehouden. Alle gemeenten zijn telefonisch benaderd. Aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden kan LookingforBooking.com dan ook niet aanvaarden.

 

Gaslicht.com Zonnepanelen Zonder Gedoe

VacaturesBekijk alle vacatures

Bij de Bencom Group zijn we altijd op zoek naar mensen die onze visie, ambitie en positieve energie delen.

  • DvhN: Flexibel of vast? Dit is het beste energiecontract volgens experts
    Lees op website  
  • RTL Nieuws: Prijsoorlog van start: nu een jaarcontract afsluiten of niet?
    Lees op website  
  • RTL Nieuws: Meer vaste energiecontracten aangeboden door nieuwe regels
    Lees op website  

© 1998 - 2023 Bencom Group BV > Founded in Groningen