Faire Komparatoren, von denen Sie wirklich profitieren
   

Over tablets en besturingssystemen

Twee weken geleden bezocht ik hét bedevaartsoord voor de telecomindustrie: het jaarlijkse Mobile World Congress in Barcelona. Dat is het grootste evenement ter wereld op het gebied van telecom. Ooit begon het als een mobieltjesbeurs, maar dat is inmiddels drastisch veranderd. Zo werd deze editie duidelijk dat de tabletcomputer definitief gaat doorbreken.

Vooralsnog wordt die markt vrijwel volledig gedomineerd door de iPad van Apple. Samsung wordt met z’n Galaxy Tab op het Android-systeem ook als één van de pioniers gezien.

Samsung Galaxy TabDe bezoekers in Barcelona struikelden dit keer echter over de nieuwe tablets. BlackBerry presenteerde zijn PlayBook (eigen besturingssysteem), Samsung de grotere Galaxy Tab 10.1 en ook HTC met z’n Flyer en LG’s Optimus Tab (beide Android) maakten hun opwachting. Op de tablets zaten de nieuwste technieken die de iPad moeten doen verbleken. Het is dus niet vreemd dat eergisteren de iPad 2 werd gepresenteerd.

Veel aandacht kreeg Motorola, als mobieltjesmaker vrijwel uitgespeeld, die met zijn Xoom (Android) was uitverkoren als demonstratiemodel voor allerlei nieuwe Google-snufjes. Over een comeback gesproken… De hegemonie van Apple’s ‘gesloten’ besturingssysteem lijkt dit jaar definitief te worden doorbroken, dat is wel duidelijk.

HTC FlyerIn het verlengde hiervan ligt de aankondiging van Nokia om voortaan smartphones te gaan verkopen met het mobiele besturingssysteem Microsoft Windows Phone 7. Goed dat de Finnen het roer radicaal omgooien, want met hun (verouderde) Symbian maakten ze een glijvlucht.

Ook op het gebied van smartphones wordt een aantal besturingssystemen steeds dominanter. De markt verzuilt en bestaat straks uit een paar stromingen: het gesloten iOS van Apple, ook hier Google’s Android, BlackBerry’s eigen systeem en tenslotte Windows Phone 7. Ondernemers en grote bedrijven denken nog té vaak ‘Ik moet ook een iPhone-app hebben’.

Maar denk dus liever: ‘Ik moet voor alle grote platforms een mobiele applicatie laten bouwen’. Wed niet op één paard, kies een brede strategie en zorg dat je op álle platformen aanwezig bent. Dan mis je geen handel.

Lees hier het verslag van mijn bezoek aan het Mobile World Congress en de laatste trends op het gebied van tablets en smartphones.Ben Woldring

© 1998 - 2024 Bencom Group BV > Founded in Groningen