Faire Komparatoren, von denen Sie wirklich profitieren
   

Stijgende energieprijzen en nieuwe heffingen

Het zal u niet zijn ontgaan dat de komende tijd alles duurder gaat worden. Voor energie zijn er flink wat zaken die omhoog gaan waarbij het leveringstarief niet de oorzaak is. De btw-verhoging van 19 naar 21 procent is natuurlijk de meest voor de hand liggende, maar ook de energiebelasting zal zoals elk jaar stijgen.

Naast deze verhoging wordt er nog een extra kostenpost aangeboord, namelijk kolen. Voor de productie van energie wordt er op dit moment 25 procent door kolencentrales opgewekt. Hierop wil onze overheid nu een belasting gaan invoeren per 1 januari 2013. Het gevolg is een extra tariefstijging voor alle afnemerscategorieën (industrie en huishoudens).

Een andere post die per 2013 zal verschijnen is SDE+ regeling. In 2013 bedraagt deze heffing slechts 8 euro, maar elk jaar zal dit verhoogd worden. Ogenschijnlijk lijkt het er steeds meer op dat er flink in de buidel getast moet worden om de groene quota’s van ‘Brussel’ te halen.

Voor u als consument wordt het steeds lastiger om al deze verhogingen te ontwijken: de stijging zit niet meer alleen in het leveringstarief waarvoor u over kunt stappen, maar vooral ook in de hogere kosten en heffingen die u aan de overheid betaalt. De lastenverzwaring is dus helaas onontkoombaar in de komende jaren, zonder dat u meer stroom of gas gaat verbruiken.Ferdi Hilverda

© 1998 - 2024 Bencom Group BV > Founded in Groningen