Faire Komparatoren, von denen Sie wirklich profitieren
   

De toekomst van mobiel internet

Toen Bellen.com in 1998 werd gelanceerd ging mobiele telefonie uitsluitend over bellen. Sms stond nog in de kinderschoenen en hoewel de fundering voor mobiel internet er al lag, werd het pas met de introductie van WAP rond het jaar 2000 echt mogelijk om sites te bezoeken vanaf een telefoon. Datzelfde jaar werden ook de 3G frequenties voor miljarden guldens geveild, wat uiteindelijk zo’n vijf jaar later ervoor zorgde dat we allemaal massaal zijn gaan internetten op de mobiel.

Inmiddels kunnen we nu al ruim een jaar gebruik maken van 4G mobiel internet, terwijl er achter de schermen gewerkt wordt aan de vijfde generatie. Als we de ontwikkeling van mobiel internet moeten samenvatten kunnen we zeggen dat in die tijd de capaciteit enorm is toegenomen, waardoor een verstuurde bit aan data veel goedkoper is geworden. Het voorspelbare gevolg hiervan was dat meer mensen mobiel internet zijn gaan gebruiken en dat er per persoon ook meer data werd verbruikt.

Met de introductie van 4G zijn er naast de toename van capaciteit nog extra verbeteringen geïntroduceerd, zoals de lagere latency en een stabielere verbinding. Een groot verschil tussen 3G en 4G is bijvoorbeeld dat je bij de laatste ook als je ver van de zendmast vandaan staat en nog maar één streepje bereik op je telefoon ziet, je toch een hoge snelheid kan houden. Hierdoor is het mogelijk om ook buiten de grote steden een kwalitatief sterk netwerk aan te leggen. Naar alle waarschijnlijkheid zal 5G deze trend onverminderd doorzetten, dus een hogere capaciteit, betere verbinding en grotere dekking. Ook zullen providers in blijven zetten op efficiëntie van het netwerk, zodat de kosten van het aanleggen en upgraden van netwerken blijven dalen.

Daardoor komt het langverwachte ‘internet of things’ ook steeds dichterbij. Mobiel internet zal niet langer iets zijn wat tot je mobiel of tablet beperkt is, ook een televisie of, als de Oculus Rift echt een succes gaat worden, een VR bril zal continu met het internet verbonden zijn en wellicht beeld in 4K-resolutie mobiel kunnen ontvangen. In potentie zou 5G het vaste internet zelfs grotendeels kunnen vervangen, zeker op plaatsen waar snel internet via kabel of ADSL niet of nauwelijks beschikbaar is, maar ook in grote steden mits de capaciteit daar blijvend kan worden verhoogd (voor zakelijke toepassingen zal vast internet echter waarschijnlijk nog wel goedkoper blijven). Uiteindelijk zien we dan wellicht dezelfde ontwikkeling bij mobiel internet als we ruim tien jaar geleden zagen in de markt voor ADSL: in het begin waren er nog datalimieten en bundels waar je voor betaalde, uiteindelijk ging het enkel om de snelheid die je kon halen.

De lagere kosten voor een mobiele verbinding hebben nog een groot effect: de komende tien jaar zullen naar verwachting een paar miljard mensen die nu helemaal geen toegang hebben tot het internet, ook via de mobiel online komen. Op de lange termijn zal het economische effect hiervan bijna niet te overschatten zijn.

Door Mark WierengaMark Wierenga

© 1998 - 2024 Bencom Group BV > Founded in Groningen