Faire Komparatoren, von denen Sie wirklich profitieren
   

Blijven of overstappen?

Vorig jaar ben ik na advies van collega Els overgestapt voor mijn internet, telefoon en televisie. Afgelopen zomer was ik bijna een jaar klant en dacht ik, ik trek de stoute schoenen aan en belde het telecombedrijf op. “Ik wil opzeggen, of jullie moeten mij weer een aanbod doen.” En zo kreeg ik in dit geval toch weer een leuke korting voor een jaarcontract. Al blijkt dat overstappen vaak toch een veel groter voordeel geeft.

Ik blijf me er over verbazen dat in eigenlijk alle markten meer moeite wordt gedaan om klanten binnen te halen dan aan klantbehoud.  Ik ben nu al 5 jaar op rij van energieleverancier veranderd. Elk jaar ben ik als overstapper honderden euro’s goedkoper uit dan het aanbod dat mijn leverancier mij doet om klant te blijven.

Laatst werd ik gebeld door een vorige energieleverancier. Ze konden mij een mooi aanbod doen. Als ik over zou stappen zou ik een jaar lang 50% korting op stroom krijgen. “Nou mevrouw, ik werk zelf in de branche, dat stelt niet zoveel voor”. De dame aan de telefoon was zeer verbolgen over mijn antwoord. Ik vertelde haar dat ik dat wel eens had doorgerekend, en dat het voor mij hooguit een paar tientjes korting op jaarbasis zou betekenen. Dan had ik het toch echt niet goed begrepen volgens haar.

verlengen-contract

Aangezien we momenteel te maken hebben met een stroomtarief van circa 6 cent (excl. Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie) betekent dit een korting van 3 cent. De korting geldt namelijk niet op die overheidsheffingen. Ik verbruik op jaarbasis nog geen 1700 kWh en dus zou ik dan circa 50 euro korting krijgen. Op hun te dure contract! Nee, doe mij maar een jaarlijkse overstap.

Elk jaar regel ik ook voor een aantal familieleden hun energiecontract. En ik snap echt dat je geen zin hebt in de rompslomp en elke keer een andere energieleverancier, maar zolang je leverancier de cadeautjes alleen aan nieuwe klanten geeft ben je gewoon dief van je eigen portemonnee als je het niet doet. Zij hebben de mazzel dat ik er zo in thuis ben dat ik het wel even voor ze doe. Maar het is eigenlijk heel eenvoudig om zelf te besparen. Je moet er alleen wel even tijd voor maken.

Ik raad iedereen daarom aan om een jaarlijkse “bespaardag” in te plannen. Je kunt tegenwoordig op zoveel dingen besparen als je er even werk van maakt. Plan je die dag gelijk in december, dan kun je je zorgverzekering ook direct meenemen.

Zorgverzekering, energiecontract, telefonie, internet, televisie, verzekeringen en abonnementen. Sommige mensen blijken onbewust (en ongewild) met vele loten mee te spelen in loterijen, abonnementen te hebben op tijdschriften die nauwelijks gelezen worden, en wat dacht je van ongebruikte sportschoolabonnementen? Ook bij veel van dit soort organisaties geldt dat als je contact opneemt er best weer een aantrekkelijke actie mogelijk is. En soms is het ook gewoon tijd om iets op te zeggen. Loop al die vaste kosten jaarlijks een keer na.

Ik zit er in december sowieso weer een middagje voor. Wanneer ga jij er voor zitten? Ik ben benieuwd wie de hoogste besparing behaalt! En mocht je tijdens je bespaardag vragen hebben, dan helpen wij van Bencom je natuurlijk graag met onze kennis.

Door Sinie OskamSinie Oskam

© 1998 - 2024 Bencom Group BV > Founded in Groningen