Eerlijke vergelijkers waar je echt wat aan hebt
   

Video on Demand is hot!

Waar we nog geen vijftig jaar geleden met de hele familie voor de buis zaten te wachten tot er iets op het beeld zou verschijnen, beschikken we tegenwoordig over Video on Demand (VoD): We kunnen overal en op elk moment het tv-programma of de film kijken die we willen zien. De mogelijkheden op dit gebied zijn inmiddels zo ver gevorderd, dat iemand als leek door de bomen het bos niet meer ziet. Tijd om te doen waar wij bij Bencom goed in zijn: vergelijken!

Wat is Video on Demand?

Video on Demand betekent letterlijk: video op aanvraag, oftewel kijken wanneer het jou uitkomt, maar vooral ook waar het jou uitkomt. Kijken hoeft niet per se op een (smart-)tv, maar kan ook op een PC, laptop, tablet, smartphone of gameconsole. Met Video On Demand haal je in feite een virtuele videotheek in huis, waarbij je de deur niet meer uit hoeft om een film uit te zoeken maar je deze direct kunt uitkiezen vanuit je luie stoel. Onder VoD vallen films, complete seizoenen van series en gemiste tv-programma’s.

Video on Demand steeds populairder

In 2014 is het gebruik van VoD-diensten flink toegenomen. Maar liefst één op de drie Nederlanders kijkt tegenwoordig wel eens een video via On Demand en gemiddeld kijkt men 3 films en 6 afleveringen van een serie per maand. (Bron: GFK)

Pay-per-view of abonnement

Er zijn twee verschillende betaalvarianten te onderscheiden bij Video on Demand, namelijk pay-per-view (PPV) of een abonnement. Bij PPV wordt afgerekend per film of aflevering die je kijkt. Voor het kijken van een video betaal je gemiddeld rond de vijf euro. Deze vorm zie je vaak bij interactieve televisie abonnementen, zoals Ziggo of KPN. Bij een abonnement betaal je een vast bedrag per maand waardoor je onbeperkt films en series mag kijken uit het aanbod. Netflix is op dit moment de bekendste VoD-abonnementsdienst.

Welke variant je het best kunt kiezen hangt er vanaf hoe vaak en hoeveel je kijkt. Als je slechts af en toe een film kijkt kun je het best kiezen voor PPV. Kijk je regelmatig complete series, dan is een streamingabonnement wellicht interessant.

VoD-aanbieders: wat kun je waar kijken?

We hebben het aanbod van de tien grootste en bekendste aanbieders van Video on Demand voor je op een rijtje gezet en met elkaar vergeleken.

 Nieuwste films?
SeriesProgramma
Gemist
Aantal films/seriesAantal programma'sTotaalDigitale TVOnline TVPrijs filmPrijs afleveringAbonnement
UPCVVV5000700012000VV4,991,49bij ITV
ZiggoVVV250035006000VV4,991,45bij ITV
KPNVVV500020007000VV4,991,49bij ITV
Pathé ThuisVXX1785-1785XV5,99--
VideolandVVX4226-4226XV4,991,95€ 10,00 p/m
NLzietXXV-34523452XV--€ 7,95 p/m
iTunesVXX3000-3000XV4,99--
Film1XVX225-225VV--€ 15,00 p/m
HBOXVX125-125VV--€ 15,00 p/m
NetflixXVX1700-1700XV--v.a. € 7,99 p/m

Bron: websites van de genoemde aanbieders zelf en VideoOnDemand.nu. Peildatum: 12 januari 2015

Met Pathé Thuis haal je de bioscoop naar je eigen woonkamer. Hiermee kun je echter alleen films en dus geen series kijken en betaal je gemiddeld 6 euro voor een film. Daarnaast heb je de mogelijkheid om tegen meerprijs een film te kopen, waardoor je deze te allen tijde opnieuw kunt kijken.Op dit moment heeft UPC verreweg het grootste aanbod. Het zal echter niet lang duren voordat het aanbod van Ziggo net zo omvangrijk wordt, aangezien deze onlangs door UPC werd overgenomen. Zowel bij deze twee aanbieders alsook KPN is Video On Demand onderdeel van het interactieve tv-pakket. Hierdoor kun je rechtstreeks vanaf je interactieve ontvanger de film of serie van jouw keuze bekijken. Ook het terugkijken van gemiste tv-programma’s valt onder ditzelfde pakket.

Videoland biedt haar analoge videotheek tegenwoordig ook online aan. Je kunt zowel films als series huren en betaalt per view. Sinds kort heeft Videoland ook een abonnementsdienst, genaamd Videoland Unlimited. Voor 10 euro per maand kun je dan een bepaalde selectie films onbeperkt kijken.

Heb je meer met Nederlandse tv-programma’s? Dan is NLziet misschien wat voor jou. NLziet is de overkoepelende dienst van NPO Plus, RTL XL en SBS KIJK waarmee je non-stop tv tot een jaar terug en soms wel een week vooruit kunt kijken. Deze dienst kost 7,95 euro per maand.

Wat misschien niet veel mensen weten, is dat je met iTunes naast muziek ook films kunt huren of kopen op een iPad of AppleTV. Wereldwijd zijn er wel 85.000 titels beschikbaar, in Nederland ligt het aanbod rond de 3000 titels. Net als bij Pathé Thuis kun je bij iTunes ook een film aanschaffen voor permanent gebruik, wat ongeveer 15 euro kost.

Film1 en HBO zijn beschikbaar als extra zenderpakketten voor interactieve televisie. Beide kosten rond de 15 euro, maar ze verschillen sterk in aanbod. Met Film1 beschik je over ongeveer 200 films en series, maar welke titels dat zijn rouleert per maand. HBO heeft naast een regulier aanbod een heel eigen selectie films en series die je bij geen enkele andere aanbieder kunt zien, zoals Game of Thrones. Naast digitale programmeerzenders bieden beide aanbieders ook een On Demand dienst aan.

Netflix kwam in 2013 overwaaien uit de Verenigde Staten en timmert sindsdien flink aan de weg. Het aanbod aan films en series is nog steeds niet uitzonderlijk groot, maar wordt wel wekelijks met tientallen titels uitgebreid. Net als HBO heeft Netflix een aantal populaire eigen series die voor veel nieuwe leden zorgen. Netflix is beschikbaar als app voor tablets en smartphones, maar tegenwoordig ook standaard geïnstalleerd op de meeste Smart-TV’s.

Conclusie

Wie af en toe een film wil kijken heeft waarschijnlijk genoeg aan de On Demand dienst van zijn of haar interactieve tv-abonnement. Echte filmliefhebbers of fans van een bepaalde serie zullen eerder kiezen voor een onbeperkt abonnement. Feit is wel dat we steeds meer tv kijken via On Demand. Of dit ook betekent dat we steeds minder geprogrammeerde tv gaan kijken zullen we moeten afwachten. De kans dat we ooit nog een testbeeld op tv zullen zien is alleen wel heel erg klein.

Door Jack


Avatar
Jack

© 1998 - 2021 Bencom Group BV > Founded in Groningen