Eerlijke vergelijkers waar je echt wat aan hebt
   

Geschiedenis

In 1998 kreeg de destijds 13-jarige Ben Woldring (curriculum vitae) een schoolopdracht mee naar huis met als doel het maken van een website. Ben besloot om er dan gelijk maar nuttige inhoud op te plaatsen door een overzicht te maken van verschillende tarieven voor vaste telefonie. Uiteindelijk kwam hij hiermee in de uitzending van Vara´s Kassa, zodat zijn site al snel landelijke bekendheid kreeg. Ook kwam het aanbod om er een professionele website van te maken met een eigen domeinnaam: Ben bedacht Bellen.com.

Hierna kwam alles in een stroomversnelling: er kwamen steeds meer mensen op de site en de behoefte ontstond om je als bezoeker direct aan te kunnen melden voor goedkopere telefonie. Ben kreeg er bijna een dagtaak aan om de tarieven up-to-date te houden en met het binnenkomen van de aanmeldingen per fax werd het noodzakelijk om een eenmanszaak op te richten. In november van 1998 werd Bencom dan ook officieel geregistreerd, met Jeanet Woldring-Droper, de moeder van Ben, op papier als directeur. Al snel kreeg het bedrijf steeds meer aandacht in de media, waardoor ook de bekendheid en de bezoekersaantallen gestaag bleven stijgen.

Uiteindelijk waren ook de moeder van Ben en een jeugdvriend in dienst van het bedrijf en kwam Bellen.com in de top 100 van de best bezochte sites van Nederland terecht. Ben kreeg al snel waardering voor zijn werk in de vorm van een nominatie en een oorkonde voor de Vosko Trofee Ook werd hem de tweede Planet Internet Publieksprijs toegekend. Bellen.com werd uitgebreid met tariefinformatie over mobiele telefonie waaronder een vergelijking voor het bellen vanuit 13 populaire vakantielanden.

Slechts een jaar na de lancering van Bellen.com kwam Ben met de Belwijzer voor online abonnementsadvies en nog een jaar later kwam ook Internetten.nl van de grond. Met het aanboren van deze nieuwe markt groeide het bedrijf onstuimig en kwam Ben in de media als ‘jongste internetmiljonair van Nederland’. Op 23 augustus 2000 werd Bencom van een eenmanszaak een Besloten Vennootschap met als bedrijfsomschrijving: “Het in een geautomatiseerde omgeving aanbieden van informatie en het geven van advies op het gebied van onder andere telecommunicatie en internet, het bemiddelen voor onder andere telecombedrijven en internetproviders inzake het afsluiten van contracten, het bieden van reclame- en advertentiemogelijkheden.”

Usquert-middel-76-rond3

Doordat er telkens nieuwe innovatieve functies aan de sites werden toegevoegd bleven de bezoekersaantallen continu stijgen, waardoor ook de bekendheid van het bedrijf in de media steeg. Als reactie hierop publiceerde Ben in 2000 zijn autobiografie ‘Ik Ben Internet-Ondernemer’. Een direct gevolg van de toenemende bekendheid van het bedrijf was dat er nominaties voor prestigieuze prijzen binnenkwamen, waarvan een aantal ook gewonnen werden. De belangrijkste hiervan waren de verkiezing tot Entrepreneur of the Year 2003 in de categorie TCE (Technology, Communication&entertainment) en het winnen van de titel Europe’s Best Young Entrepreneur door het Amerikaanse zakenblad Business Week in 2006.

Het bedrijf is sinds 2003 ook buiten Nederland actief met een op de Belgische markt gerichte vergelijking van vaste en mobiele telefonie, als onderdeel van Bellen.com. Deze verandering hield in dat de site gedeeltelijk naar het Engels en Frans moest worden vertaald en er vele nieuwe functionaliteiten aan de site werden toegevoegd. De bestaande sites zijn dan ook telkens vernieuwd, zowel wat betreft de inhoud als de vormgeving. Binnen Nederland werden ook nieuwe markten aangeboord, onder andere met sites die zich op specifieke doelgroepen richten. Hierbij is ook ingespeeld op veranderingen binnen de telefonie en internet markt en de opkomst van digitale televisie.

Groningen klein 28-rond1Een andere belangrijke pijler onder het bedrijf is de energiemarkt, vanwege de liberalisering hiervan voor consumenten in juli 2004. Om de site Gaslicht.com van de grond te krijgen is Benergy BV in 2003 opgericht. Eind 2005 is de website Energiewereld.nl overgenomen, waarmee het bedrijf marktleider is geworden op het gebied van vergelijkingen op de energiemarkt. De stap naar de energiemarkt bleek strategisch erg succesvol. De aanvankelijke terughoudendheid die bij het grote publiek bestond om van energieleverancier te veranderen, verdween in de jaren daarna als gevolg van de gestegen prijzen voor gas en stroom.

Dat de bezoekers vertrouwen hebben in de expertise van Bencom bleek eind 2007 toen Bellen.com door het publiek werd verkozen tot populairste telecomsite in de prestigieuze Website van het Jaar verkiezing en een jaar later in dezelfde verkiezing de titel ‘Beste ISP & Telecom site 2008’ binnensleepte. Eerder dat jaar viel Bencom als bedrijf ook al in de prijzen, ditmaal met een positie in de Deloitte Technology Fast 50, voor de 50 snelstgroeiende Nederlandse technologie bedrijven, en een de tweede plaats in de regionale High Growth Awards, tevens voor snelgroeiende bedrijven. Vervolgens kwam Benergy op de 11e plaats in de landelijke Fast 50 en op de 90e plaats in de Deloitte Technology Fast 500 voor Europa, het Midden Oosten en Afrika.

In juli 2009 is een nieuw onderdeel aan de Bencom Group toegevoegd met de hotel Groningen middel 25-rondvergelijkinssite LookingforBooking.com (LookingforBooking BV), gevestigd in een historisch pand in het centrum van Groningen. Op deze site kunnen alle 2.320 hotels in Nederland en meer dan 31.000 hotels in Europa met elkaar vergeleken worden. Niet alleen de prijzen tussen tientallen hotel- en boekingssites worden vergeleken, tevens kunnen alle hotels eenvoudig op basis van ligging en faciliteiten vergeleken worden.

Usquert middel 65-rond1
Daar hield het innoveren niet op want een jaar later werd op de site waar het allemaal mee begon, Bellen.com, de RekeningScan gelanceerd. Deze in eigen huis ontwikkelde tool maakt het mogelijk voor consumenten om hun telefoonrekeningen te uploaden, waarna automatisch een advies op maat uit de vergelijking komt rollen. In het eerste jaar is er meer dan 50.000 keer gebruik gemaakt van de RekeningScan.

Ook werd de Bencom Group in 2010 opnieuw onderscheiden: niet alleen kwamen Bencom en Benergy opnieuw in de Fast 50 en/of Fast 500 maar werd de Bencom Group ook genomineerd voor de prestigieuze Koning Willem I Prijs. Deze nationale ondernemingsprijs, die slechts éénmaal per twee jaar wordt uitgereikt, werd tijdens een feestelijke avond in Den Haag door de kroonprins aan één van de andere genomineerden uitgereikt, desalniettemin zijn we erg trots op het bereikte resultaat.

In 2012 werd er opnieuw een sprong naar het buitenland gemaakt met de site WechselJetzt.de. Hiermee passen we onze ervaringen van de Nederlandse energiemarkt toe bij onze oosterburen zodat ook daar flink bespaard kan worden op de kosten voor energie.

In 2014 werden twee van onze sites volledig vernieuwd: LookingforBooking.com en Bellen.com. Maar ook introduceerden we een nieuwe website aan het einde van het jaar, namelijk: Poliswijzer.nl. Met deze website hebben we een stap gemaakt in de verzekeringswereld. We startte met een vergelijker voor zorgverzekeringen.
Het jaar erna zorgden we ervoor dat we als eerste vergelijkingssite de mogelijkheid boden om de opbrengst van zonnepanelen mee te nemen in de energievergelijking. Internetten.nl, Digitelevisie en Totaalwijzer.nl werden ook in een nieuw jasje gestoken. En we sloten het jaar af met een mooie achtste positie in de Deloitte Fast50 voor LookingforBooking.

Begin 2016 stond in het teken van onze verhuizing. Na 18 jaren zeiden we het mooie kantoor in Usquert gedag en verhuisden naar de Verlengde Hereweg in Groningen. Poliswijzer.nl bestond dit jaar 2 jaar en kreeg een nieuw design. Gevolgd door Gaslicht.com en Energiewereld.nl.
In het jaar erna hebben we hard gewerkt aan onze nieuwe Bencompare app, welke begin 2018 werd gelanceerd! Een App om slim te besparen op verzekeringen, contracten en abonnementen. Daarnaast mochten we in april 2018 deelnemen aan de grootste Blockchain Hackathon ter wereld. En… we wonnen de eerste prijs in de categorie energietransitie, waar we nog steeds erg trots op zijn!

Gaslicht.com Zonnepanelen Zonder Gedoe

VacaturesBekijk alle vacatures

Bij de Bencom Group zijn we altijd op zoek naar mensen die onze visie, ambitie en positieve energie delen.

  • NOS: Meerjarige energiecontracten maken comeback: ‘Tot nu toe zit alles dit jaar mee’
    Lees op website  
  • DvhN: Waarom is energie nog zo duur en is vastzetten verstandig? Ben Woldring: ‘Markt ziet er weer goed uit voor de consument’
    Lees op website  
  • Telegraaf: Waarom is energie nog zo duur en is nu vastzetten verstandig?
    Lees op website  

© 1998 - 2023 Bencom Group BV > Founded in Groningen